Orosz atom? Köszönjük, nem!

  • Beküldve: 2013. október 14.

Legyenek-e új blokkok Pakson? VI. - A magyar lakosság egyötöde tudja, hogy minden bizonnyal orosz közreműködéssel, orosz technológiával épülne fel a paksi atomerőmű tervezett két új blokkja, és ezt az opciót az emberek kétharmada nagyon rossz ötletnek tartja - derül ki a Medián által a témáról készített közvélemény-kutatásból, amelyet a Greenpeace publikált. Szeretik-e a magyar emberek az atomerőműveket? A sajtóból, és a hivatalos (kormányzati) megnyilatkozásokból úgy tudjuk, hogy igen: általában arra hivatkoznak, hogy a lakosság 75 százaléka "atompárti". Ha egy kicsit megkapargatjuk, hogy mégis honnan veszik ezt, rendre kiderül, hogy olyan kutatásokból, amelyek megrendelője vagy maga a paksi atomerőmű volt, vagy pedig a nukleáris üzem állami tulajdonosa, az MVM - a feltett kérdésekből pedig még a laikus is ki tudja olvasni, milyen válaszokat szeretett volna hallani a megrendelő. Független felmérés ritkán készül, ráadásul elfogulatlan tájékoztatáspolitikáról, semleges közegről sem beszélhetünk, hiszen az MVM-csoport évente tízmilliárdos nagyságrendben költ az atom népszerűsítésére (hogy mást ne mondjunk: az állami energiacég "atomkamionja" az utóbbi években az összes nyári fesztiválon feltűnt, és a nukleáris energiát a megújulókkal összemosva, tiszta és zöld technológiaként reklámozta a fiataloknak). Ilyen körülmények között üdítő élmény olyan közvélemény-kutatással találkozni, amelyet nem a proatom lobbi rendelt meg, és amely nem szájbarágós, az egyetlen lehetséges választ is tartalmazó kérdésekkel operál. A Greenpeace megbízásából a Medián két reprezentatív vizsgálatot is végzett a témáról: az első 2011-ben, a másikat pedig 2012-ben. (Ennek azért van jelentősége, mert egyrészt egy év alatt esetleg már látszik, hogy milyen irányba változik a lakosság vélekedése, másrészt pedig 2011. márciusában volt a fukusimai nukleáris baleset - globális szinten a legsúlyosabb ilyen katasztrófa Csernobil óta -, így a válaszok talán azt is tükrözik, milyen hatással volt a véleményekre a Japánban bekövetkezett súlyos havária.)

Milyennek ítéli Ön az alábbi veszélyeket? (átlagpont 5 fokú skálán, 2012-es adat)

Az első adatfelvételre 2011 júliusában, a másodikra 2012 júliusában került sor. Az általánosan a nukleáris energiatermelést érintő kérdésekre adott válaszok megoszlásából kiderült, hogy a magyar lakosság inkább veszélyesnek tartja az atomerőműveket (5-ös skálán, ahol 3 jelenti a középértéket, 3,82-es átlagpont), a nukleáris hulladékok általi veszélyektől pedig kifejezetten tart (4,09), és - noha az évtizedek óta tartó kampánnyal mindig veszélytelennek és biztonságosnak kommunikált paksi atomerőmű ennél valamivel alacsonyabb értéket kapott (3,59), azért világosan kiderült a válaszok feldolgozásából, hogy a magyar átlagpolgárt aggasztja az atomenergia hazai alkalmazása.

Ön szerint az energiatermeléssel kapcsolatban a kártyán felsoroltak közül az államnak melyik energiahordozó használatát kellene a leginkább ösztönöznie? (2012-es adat, százalék)

A négy alapvető energiaforrás (atom, szén, gáz, megújuló energia) közül mindössze a válaszadók (és az általuk reprezentált hazai népesség) 13%-a ösztönözné az atomenergia jelenleginél szélesebb körű felhasználását. Ugyanakkor a megújuló energiaforrásokat ebben az összefüggésben 78% említette - kijelenthető tehát, hogy a közvéleményben széleskörű támogatottsága van a zöldenergiának, még ha erről a kormány nem is akar tudomást venni). Azt viszont a megkérdezettek 44%-a kifejezetten ellenzi, hogy az energiaellátásban az állam a jelenleginél is nagyobb mértékben támaszkodjon az atomenergiára - míg a megújulók elutasítottsága csupán 2 százalékos.

Pakson épüljön új atomerőmű a már meglévő mellett (2012-es adat, százalék)

A két legfontosabb kérdés természetesen Paksra vonatkozott: itt a kutatók arra kérdeztek rá, hogy a paksi atomerőmű régi blokkjai tovább üzemelhessenek-e eredeti élettartamuk lejárta után újabb 20 évig; illetve arra, hogy Pakson épüljön-e két új nukleáris reaktor a már meglévő négy régi mellé. Az üzemidő hosszabbítást (vagyis a régi reaktorok élettartamának kitolását) 2011-ben 32, 2012-ben 35 százalék támogatta, új atomerőmű építése mellett pedig 2011-ben 36, 2012-ben 42 százalék foglalt állást. Ezzel szemben - 2012-es állapot szerint - a lakosság relatív többsége, 40%-a mindkettőt, vagyis az üzemidő hosszabbítást és a bővítést is ellenzi. A társadalom fele támogatná, hogy népszavazáson dönthessen a paksi atomerőmű bővítéséről, ha pedig valóban sor kerülne a népszavazásra, akkor 28% biztosan, további 28% pedig valószínűleg elmenne szavazni (ötven százalék fölötti részvétel eddig egyetlen országos népszavazáson volt Magyarországon, vagyis a fenti értékek szokatlanul magas érdeklődést jeleznek).

„Ön támogatná egy új atomerőmű megépítését, ha azt egy orosz állami vállalat orosz hitelből építené meg?” (2012-es adat, százalék)

Minden ötödik válaszadó hallott már róla, hogy egy orosz állami vállalat építené fel - szinte bizonyosan orosz állami hitelből - a tervezett új paksi atomerőművet. Ezt az opciót a lakosság kifejezetten negatívan ítéli meg: kétharmados többség ellenezné, hogy orosz nukleáris technológiát vegyünk, és ezzel (meg a finanszírozási konstrukcióval) az eddigieknél is jobban kiszolgáltassuk az energiatermelésünket Oroszországnak. A felvázolt forgatókönyvet mindössze 25% támogatná. Még azoknak az "atompárti" válaszadóknak is majdnem a felét (44%-át) elbizonytalanítaná a Roszatom megjelenése a magyar energiapiacon, akik eredetileg támogatták volna az új atomerőművi blokkok építését - utóbbiak, vagyis az orosz kártya kihúzásával eltántorítható atomhívők egyébként az átlagnál nagyobb arányban vidéki kistelepüléseken élő Fidesz- és Jobbik-szavazók.

Szilágyi László

Ez cikksorozatunk VI. része! I. rész - Jávor Benedek: Kinek sürgős a paksi bővítés? II. rész – Szilágyi László: Mítoszrombolás: nincs biztonságos atomenergia III. rész - Jávor Benedek: Paksi bővítés - van az a pénz...? IV. rész - Szilágyi László: A közpénz(f)osztás erőműve V. rész - Jávor Benedek: Az atomra teszünk, vagy teszünk az atomra?

Hozzászólások

Na most miután a paksiak megkérdezték a népet, hogy szeretik-e az olcsó atomenergiát (hát persze), most megtudtuk, hogy a greenpeace is tud manipulatív felmérést csiálni. U"gye ha fukusimában felrobbant az erőmű, akkor paks is felt tud robbanni?" "Nincs kizárva." "Na akkor most félnek az erőműtől?" "Ja hát ha most így mondani teszik, tulajdonképpen félünk." "Akkor akar új atomerőművet?" "Izé, talán akkor mégse."

A greenpace azt is megkérdezhette volna, hogy dupla áron is a megújulót szeretnék-e a népek atom helyett, vagy tripla áron szén helyett, de valahogy nem akart egy gigantikus pofonba beleszaladni....

felmérés volt, nem a G. "csinálta".
2 egymást követő évben nagyon hasonlót mértek.
Az manipulál, aki Paks 30 kilométeres körzetében kérdezi az embereket

Új hozzászólás

Full HTML

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.