„A doktor úr honnan tudja, hogy kell szülni?”

  • Beküldve: 2010. október 11.

Azonnali kérdés a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz

Tisztelt Államtitkár Úr!
Bár egy nő az Alkotmány értelmében megválaszthatja, hol és hogyan kívánja világra hozni gyermekét, a magyar állam nem teremt megfelelő körülményeket az intézeten kívüli, szaksegítséggel zajló szüléshez, miközben az ebben közreműködő szakemberek ellen elfogadhatatlan boszorkányüldözés folyik, rendőrök viszik el a bábákat. Az LMP tiltakozik az ellen, hogy a kormány csupán rendészeti kérdésként kezeli az intézményen kívüli szülés ügyét!
Az országgyűlés alkotmányos mulasztása, hogy az intézeten kívüli, szaksegítséggel való szülés jogi, finanszírozási, intézményi és oktatási kereteit nem teremtette meg. A magyar egészségügy a várandós nőt betegként kezeli, a szülést pedig egyre inkább sebészi beavatkozásként. Az Önök által megszüntetett EBF adatbázisa szerint egyes kórházakban 40 és 50 % között van a császármetszések aránya, miközben a szülések 90%-át intézeten kívül is kísérni lehetne, megfelelő körülmények között.
Európa számos országában a várandós nők jelentős részét elsődlegesen bábák gondozzák, és csak bizonyos egészségügyi indikációk esetén (vagy természetesen a nő szabad választása alapján) vonnak be szakorvost. Az Egyesült Királyságban például 60 millió lakosra mindössze 1000 szülészorvos, viszont 35.000 bába jut. Ez azt jelenti, hogy ezek az intézmények komoly terhet vesznek le az állami ellátórendszer válláról, tehát érdemes itthon is megteremteni az intézményen kívüli szülés feltételeit.
Rosszul tesszük, ha csupán a folyamatban lévő büntetőperek alapján ítéljük meg a helyzetet. A nemzetközi vizsgálatok szerint a szaksegítség jelenlétében lezajló otthonszülések esetén jelentkező csecsemőhalandóság nem nagyobb, mint a tervezett kórházi szülések esetében. Eközben ugyanakkor az otthonszülések esetében kisebb mértékű az anyai fertőzés, a gáttáji és hüvelyi sérülés, szakadás, a szülés utáni vérzés és a visszamaradó méhlepény, és az ezekből eredő bizonyos komplikációk, szövődmények száma.
A baba élete szempontjából az jelent kockázatot, ha a szülésnél jelenlévő személy nem rendelkezik szaktudással. Közös felelősségünk, hogy egyetlen újszülöttet sem veszítsünk el, ezért mielőbb szabályozni kell az intézeten kívüli szülést.
Kérjük a Kormányt, hogy a bábák és a szülész-nőgyógyász szakma bevonásával minél előbb kezdjék meg a szakmai protokoll kidolgozását. Mindemellett segítsék a bábaképzés rendszerét, dolgozzák ki az erre vállalkozó civil szervezetek akkreditációját és normatív támogatását! Épüljön ki konstruktív kapcsolat az alternatív születésházak és a sürgősségi és neonatális ellátás között.
Tisztelt Államtitkár Úr, a korrekt szabályozás mindannyiunk érdeke. Mikor kerül erre sor? Mikor vált a Kormány a rendészeti vegzálásról a szakmai szabályozásra?

(A cím idézet Palya Bea dalából)