Az állami egészségügy vége

  • Beküldve: 2011. december 20.

napirend előtt Szócska Miklóshoz

Tisztelt Államtitkár Úr!
11 nap, 13 óra, 50 perc, 34 másodperc van hátra a Magyar Köztársaságból. Ennyi idő múlva aktiválódnak a fiatal orvosok felmondó levelei. A múlt héten a fideszesek liberálisoztak, zöldnáciztak, amikor az egészségügyi dolgozók béréről interpellálni merészkedtem, miközben amit a kormány művel, attól a liberálisok mind a húsz ujjukat megnyalnák.

Önök annak idején 300 Ft-ért népszavazásra hergelték az embereket, most meg mintha a Fidesz tudatosan törekedne az állami egészségügy leépítésére és egy párhuzamos privátegészségügy helyzetbe hozására. Az adótörvényeken végzett sunyi, apró változtatás a legfőbb bizonyíték; az a párt, amely 2004-ben a kórházak privatizációja ellen szervezett népszavazást, most a fű alatt hozza helyzetbe a privát egészségügyet.
A hírt december 5-én az üzleti biztosítók hírportálja kürtölte világgá, diadalittasan. A magánbiztosítók szakértői arra számítanak, hogy 2-3 év alatt 50 milliárdosra is nőhet az új piac. Mi történt? „Csak” annyi, hogy a Fideszes honatyák és honanyák betoldottak EGY szót a hatályos szja-törvény 1. mellékletének 6.3-as alpontjába. A törvényben eddig is szereplő „baleset-biztosítás” szót „baleset- és betegségbiztosítás”-ra változtatták. Mit jelent ez? Azt, hogy ezentúl a munkáltatók értékhatár nélkül, nettó összegért köthetnek magánbiztosítást alkalmazottaik részére. Ráadásul ez a biztosítás kiterjedhet a dolgozó egész családjára is!
Minthogy az állami egészségügyhöz való hozzáférés egyre nehezebb, a minőség egyre romlik, az orvosok és nővérek egyre fogynak, egyre inkább meg fogja érni a dolgozókat nagy összegű magán-egészségbiztosítás formájában adó- és járulékmentesen támogatni, kimenekítve őket a szétrohadó állami egészségügyből.
Nem lesz persze holnaptól minden alkalmazottnak magán-betegségbiztosítása – ebben az extra kedvezményben várhatóan csak a magas jövedelműek fognak részesedni. Nekik, no és a privátbiztosítóknak szól ez a fideszes ajándék.
A jómódú, tehetős állampolgárok számára a megerősödő magán-ellátórendszer megoldást nyújthat, ez azonban súlyos megosztottsághoz, kettészakítottsághoz vezet a társadalomban, lefelé tartó spirálba taszítva a már most is zuhanó közfinanszírozott ellátásokat.
Ön tudott erről a kezdeményezésről?
Ennek az amerikai típusú egészségbiztosítási modellnek az átvételéről Magyarországon soha nem volt szó. Mindenki ellenezte – leghangosabban éppen a Fidesz. Akkor most mi történt? Miért és kinek az utasítására nyomták meg az „igen” gombot az orbáni kétharmad?
Önök nem ezt ígérték!
• Az LMP már akkor figyelmeztetett, amikor a hatályos alkotmányt és az alaptörvény eredeti változatát is felülírva olyan alkotmányt fogadott el a Fidesz-KDNP, amely szerint nem az orvosi ellátást, csak annak megszervezését vállalja az állam! Már akkor szóltunk, hogy ez akár az egyetemes egészségügyi ellátás megszűnését is maga után vonhatja.
• Ezután következett a járulékok egy részének (így a munkáltatói tb járuléknak) adóvá alakítása, ami után az állam már tetszőlegesen csökkentheti a nyugdíj-, szociális vagy éppen egészségügyi ellátásokat.
• Ebbe a sorba tartozik az is, hogy Önök a társadalombiztosítási alapok önálló államháztartási alrendszerének megszüntetését tervezik az új Államháztartási törvényben – ebben az Orbán-kormány a Bajnai-kabinet politikáját viszi tovább.
• A Fidesz-kormány soha nem látott mértékben csökkenti a közvetlen egészségügyi ráfordítást. Minden eddiginél alacsonyabb, 4% alatti szintre zuhan jövőre az egészségügy GDP-arányos részesedése. Minden más csak ócska propaganda.
• Az éhbérért dolgozó nővérek, a kizsákmányolt orvosok pontosan tudják, mennyit ér egy egyszeri évvégi juttatás, és azt is, mihez képest.
Az idén befolyt népegészségügyi termékadóból (közismert néven "chipsadóból") a pótlékra jogosult egészségügyi dolgozók között összesen 3,4 milliárd forintot osztanak szét. Ezzel egyidőben mintegy 20 milliárd forintot fizettek ki a focira. Az Országgyűlés júliusi döntése alapján ugyanis a befizetendő társasági adó hetven százalékával támogatni lehet az úgynevezett látvány-csapatsportokat, köztük a labdarúgást.
A kórházakat nem lehet.
Réthelyi Miklós miniszter jóváhagyásával a legnagyobb támogatást az Orbán Viktor alapította Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát fenntartó alapítvány veheti igénybe. Focira 20 milliárd. Egészségügyre 3,4 milliárd.
Ha a kormány nem lép azonnal, félő, hogy a szlovákiai helyzet nálunk is megismétlődik: felhagynak az orvosok a munkával, mivel a 2500-3000 rezidens és szakorvos közjegyzőnél letétbe helyezett felmondólevele néhány nap múlva aktiválódik. Ráadásul az orvosok az önkéntes túlmunka megtagadására készülnek. Minden okuk meg is van a kétségbeesett lépésekre. Tisztán látszik, hogy a 2012-es költségvetésben nincs fedezet bérnövelésre, sőt az adóváltoztatások tovább fogják zsugorítani a keresetüket.
Ilyen körülmények között félő, hogy heteken belül összeomlik az ellátás. Az ellátás biztonsága már most is sok helyen a kritikus szint alatt van: szaporodnak a betöltetlen háziorvosi praxisok, a kórházakban csak a szabályok megszegésével biztosítható az ellátás folyamatossága.
A hazai egészségügyi bérek az utolsó három között vannak Európában. A kezdő orvosok és a szakdolgozók havi 200-230 órát dolgoznak, nettó 90-100-120 ezer forintért.
Az Orbán Viktor-féle fociakadémiára tehát milliárdok jutnak. De Orbán Viktor fogorvosa is megkapja a maga egymilliárd forintját. Nem tiltakozik a lelkiismeretük?
Amikor válaszolnak, kérem, hogy a mellébeszélés és a vagdalkozás helyett válasszák az őszinteséget: kinek jó az, hogy tönkreteszik az állami egészségügyet? A magán-egészségbiztosítókon kívül kinek áll ez érdekében?