Földmoratórium – utolsó esélyt kapott a magyar mezőgazdaság

  • Beküldve: 2010. december 21.

Az LMP üdvözli, hogy a magyar agrárdiplomácia sikerrel járt, és az Európai Bizottság három évre meghosszabbította a hazai földmoratóriumot. Mindez ugyanis időt biztosít arra, hogy végre kidolgozzunk egy fenntarthatóságot célzó vidékstratégiát és egy ehhez kapcsolódó birtokpolitikai szabályozást.

A már most is zajló spekulációs célú földtulajdonlást és birtokkoncentrációt meg kell állítani; a földdel, mint természeti erőforrással életvitelszerűen gazdálkodó, helyben lakó emberek érdekeit pedig meg kell védeni - és ennek mentén kell gyökeresen átalakítani az agrártámogatások rendszerét is. Ez a magyar fogyasztók érdeke is.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul fogjon hozzá egy új birtokpolitika megalapozásához. Folytasson tényleges, széles körű társadalmi egyeztetést a gazdálkodói érdekképviseletek, civil szervezetek és a tudományos élet képviselőinek bevonásával, hogy ezúttal egy valamennyi érintett által elfogadható, a jó nemzetközi példák leghasznosabb elemeit befogadó új stratégia és szabályozás születhessen. Ezt nem lehet tovább halogatni.

Budapest, 2010. december 21.

Szabó Rebeka

országgyűlési képviselő