Faültetés 4 lépésben


1. Szerezzetek facsemetéket!
Lehetőleg őshonos fákat válasszatok, amelyek nem kényesek, amelyek jól bírják a gyűrődést (Városokban érdemes korai vagy hegyi juhart, hársat, magas kőrist vagy nyírfát ültetni. Díszfákat is lehet ültetni, ha a hely megkívánja, ajánljuk a császárfát, a gingkot (csak hímneműt!), a csavart füzet vagy a csörgőfát. Az elektromos vezetékek alá csak kertészetben kapható gömbfákat ültessetek, amely nem nő meg magasra. A berkenyék terméseit nagyon szeretik a madarak. Kertekben, a ház elé gyümölcsfát ültessetek, lehetőleg olyat, amit nem kell később állandóan permetezni. A tűlevelűeket nem ajánljuk, bár a gyökeres karácsonyfán érdemes elgondolkodni…).

2. Ültessétek el saját birtokon vagy egy jól kiválasztott közterületen!
A közterületi faültetéshez engedélyt kell kérni az önkormányzattól! Hetek is eltelhetnek, mire megjön az engedély, így könnyen előfordulhat, hogy elmúlik az ültetési időszak… De ne adjátok fel! Vegyétek fel a kapcsolatot a helyi főkertésszel vagy önkormányzati felelőssel, és próbáljatok csatlakozni az általa szervezett akciókhoz.
Csak akkor ültessetek fát, ha később gondozni is tudjátok! Tavasszal, a fagyok elmúltával lehet szabadgyökeres fát ültetni, ezek olcsók és hamar megerednek. Később csak földlabdás vagy konténeres fát lehet ültetni, ezek nagyobbak, drágábbak. Itt nagyon kell az öntözésre figyelni! Fát legjobb ősszel ültetni, még a fagyok beállta előtt.
Érdemes jókora gödröt ásni (min. 80x80x80 cm), majd félig komposztot vagy szerves trágyát tölteni bele. A fa gyökereit kicsit meg kell metszeni, majd a gyökérnyakig süllyeszteni a csemetét a gödörbe, hogy a gyökerek ne hajoljanak visszafelé. Úgy kell visszatemetni a földet, hogy a fát közben rázogatjuk, és időnként a földet óvatosan megtapossuk. A földlabdás csemetéről előzetesen le kell vágni a zsákot.
A fácskát 2—3 vödör vízzel meg kell öntözni.
Egy erős és feltűnő oszlopot vagy karót kell a fa mellé leásni a szélirány felőli oldalon, és ahhoz hozzákötözni. Ahol félő, hogy véletlenül kitapossák, körbe is kell venni a fát derékmagasságig valami kordonnal. Ahol előfordulhat, hogy a nyulak megrágják a kérgét, egy hálót is kell a törzse köré tenni.

3. Ha sikerült, írjátok meg a facebook oldalunkra: Ültessünk 2014 fát a választásokig!

Küldjetek be képet a fáról és az ültető(k)ről!
Töltsetek ki egy űrlapot az ültetett fáról:
Így meg fognak jelenni egy térképen a fák, mellette olyan adatokkal, amelyeket nyilvánosságra akartok hozni.

Egy számlálón követhetitek majd, hogy hol tartunk.

4.Gondozzátok, locsoljátok, őrizzétek a fát, még évekig rá fog szorulni a törődésre.

Nagyon köszönjük! Ha megöregszünk, teszünk alá egy padot, és ott fogunk üldögélni, beszélgetni ;-)