A közigazgatási reform első áldozata az egészségügy?

  • Beküldve: 2010. október 04.

Azonnali kérdés Navracsics Tibor miniszter Úrhoz

(Szabó Erika államtitkár válaszolt)

Tisztelt Államtitkár Asszony!

Ön – személy szerint – ért az egészségügyhöz?

Mert ha megvalósul az, hogy a megyei kormányhivatalokba beolvasztják az OEP és az ÁNTSZ hivatalait is, az egészségügyért felelős államtitkárság akár át is költözhet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba!

Attól félünk, hogy az egészségbiztosítási és ÁNTSZ-szervek integrálása a tervezett mamutintézményekbe a hatékonyságot nem, csak a zűrzavart és az egészségügy válságát fogja fokozni. A jól csengő „egyablakos ügyintézés, minden megyében egy helyen” üres lózung. Az ügyintézés nem egyszerűsödni fog, hanem bonyolódni, nehezedni, drágulni!

A kormánynak januárig legfeljebb arra lesz lehetősége, hogy az OEP által jelenleg üzemeltetett 87 kirendeltséget bezárja, hiszen bezárni, megszüntetni valamit könnyű. Az olcsóbb állam majd a lakosságnak kerül többe: mostantól a megyeszékhelyre kell majd felutazni a TAJ-kártyáért vagy az európai uniós Egészségbiztosítási kártyához. Nekem például ez egész napos túra lesz.

A mostani - tökéletlen, de legalább létező - szakmai kontrollmechanizmusok az integráció után nehezebben lesznek működtethetők, még távolabb kerülhetnek az ellátó-intézményektől és – minden fogadkozás dacára – át is politizálódnak.

Milyen közegészségügyi szempontok motiválják az ÁNTSZ-kirendeltségek átszervezését? A kormányprogram alapján úgy tűnt, hogy egy hatékony minőségbiztosítási szervezetté alakulhat át az ÁNTSZ. Az Önök mostani tervei azonban szertefoszlatják e reményt.

Szűk három hónap áll mindössze a szervezetek vezetőinek a rendelkezésére ahhoz, hogy levezényeljék az integrációt. Ezalatt több mint 200 jogszabályt kellene módosítani és új döntéshozatali mechanizmusokat, eljárásokat kellene kidolgozni, ami fizikai képtelenség. Körülbelül olyan lesz ez, mint amikor két hét alatt – úgymond – helyreállították a közbiztonságot!

Az átállás során az egészségügyi ellátórendszer zavartalan működéséhez az informatikai rendszert újra kell építeni, és ez szakmai becslések szerint 2,5-3 milliárd forintba kerül.

Az átalakítás helyes sorrendje szerintem az lett volna, ha a kormány először kitalálja, mit akar kezdeni az egészségüggyel, azon belül pedig meghatározza az egészségbiztosítás és az ÁNTSZ feladatait, és csak azután következett volna a közigazgatási átszervezés. Fordítva ülnek a lovon!

Orbán Viktor nemrég egy beszédét azzal zárta: „Éljen a valóság!” Egyetértünk! Épp ezért az LMP-frakció arra kéri a Kormányt: a döntésbe vonják be az egészségügy valóságát ismerőket is! Az LMP arra kéri Önöket: ne mélyítsék tovább az egészségügy válságát, ne veszélyeztessék a betegellátás biztonságát, ne zárják be az OEP-kirendeltségeket, ne zilálják szét az ÁNTSZ-t! „Éljen a valóság!” 

köszönettel

Szilágyi László, LMP

----------------------------

viszontválasz:

Tisztelt államtitkár Asszony!

Továbbra is attól félünk, hogy szakmai vezetés helyett fiskális és technokrata vezetés lesz az egészségügyben.

Miniszter Úr úgy fogalmazott nemrégiben, hogy nem az embereknek kell menni a közigazgatáshoz, hanem a közigazgatásnak az emberekhez. Ehhez képest a tervezett átszervezés miatt lényegesen nehezebb lesz az emberek számára az ügyintézés.

Néhány hónapja megszüntették az Egészségbiztosítási Felügyeletet, mondván, nyugodjunk meg, a funkciókat átveszi majd az ÁNTSZ. Most ezt a hatóságot is fenekestül felforgatják. Mennyire legyünk nyugodtak?

Kérjük, hozzák nyilvánosságra az átszervezést megalapozó hatástanulmányokat és az érdekelt szervezetekkel lefolytatott társadalmi vita tanulságait! Ha nincs ilyen hatásvizsgálat és nem volt ilyen egyeztetés, akkor halasszák el ezt az álreformot, s mielőtt ilyen abszurd döntéseket hoznak!