A kormány adja fel a paksi erőmű bővítésének tervét!

  • Beküldve: 2011. március 30.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy azonnal adja fel a paksi erőmű építésének tervét, és állítsa le az előkészítésre és vizsgálatra tett munkálatokat is. Az ökopárt szerint minden perc, minden forint és minden moszkvai repülőjegy, amelyet most a kormány a paksi bővítés előkészítésére vagy akár vizsgálatára áldoz, elfecsérelt idő, kidobott pénz.

 

Érthetetlen, hogy míg a fukusimai tragédia Európa- és világszerte a nukleáris beruházások felfüggesztését és újragondolását hozza maga után, addig Magyarország továbbra is egy már eredetileg is felesleges gigaberuházást erőltet, amelyre ezermilliárd forint közpénz megy el, és akár fél évszázadra is bebetonozná a magyar energiaszektort, valamint konzerválná a nukleáris energia jelenleginél jóval nagyobb arányát.

Az Orbán-kormány változatlanul erőlteti a paksi erőmű bővítésének tervét, holott az új blokkokra már a fukusimai tragédiát megelőzően sem volt szükség. A kabinet önmagával is ellentmondásba kerül, amikor a meglevő blokkok élettartam-hosszabbításának vizsgálatával párhuzamosan erőlteti az új létesítményeket; hiszen pontosan a meglévő blokkok élettartam-hosszabbítása esetén nincs döntéskényszer és nincs semmi szükség új kapacitások létesítésére. Ráadásul a beruházás finanszírozhatatlan, az ország teherbíró képességét jóval meghaladja.

Eközben az elmúlt hónapok ellentmondásos kormányzati lépései kiszámíthatatlanná tették az energetikai projektek szabályozási környezetét. Jelenleg még 10 MW-os, pár tízmilliárd forintos kiserőművek sem kapnak banki finanszírozást, nemhogy a bővítés 1000 MW-os, 3000 milliárdos terve – amely mindenképp csak jelentős állami szerepvállalás és kormánygarancia mellett valósulhatna meg.

A kormány lépjen két lépést hátra, és először készítsen a megújuló energiaforrások fejlesztésén, az energiahatékonyság növelési lehetőségek kiaknázásán, és a szükséges hálózatfejlesztési igények megvalósításán alapuló energiastratégiát. Elfogadhatatlan, hogy több ezer milliárd forint közpénzt költsünk egy új atomkapacitás kiépítésére akkor, amikor az energiahatékonyság növelésére 10 milliárd, a megújuló energiák hasznosítására pedig csupán 26.8 milliárd forint jut az Új Széchényi Tervben.

Az LMP szerint nem igaz, hogy az atomenergia jelenti a megoldást a világ és Magyarország hosszú távú energiaszükségletére: azt ugyanúgy mihamarabb ki kell vezetni, mint a kimerülőben levő és éghajlatváltozást okozó fosszilis energiaforrásokat.

Budapest, 2011. március 29.

Jávor Benedek
országgyűlési képviselő,
a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke