Miért nehezíti feleslegesen a kormány a betegek, az orvosok, és a gyógyszerellátók életét?

  • Beküldve: 2012. február 27.

E hét csütörtöktől alapvetően megváltoznak a vényköteles gyógyszerek felírásának és kiváltásának szabályai: egy vényen 30 napra lehet gyógyszert felírni és a kezelési időszakot is fel kell tüntetni, melynek kezdete előtt legfeljebb 7 nappal váltható ki a készítmény. A kormány által választott eszköz rossz.

Ilyen formában könnyen sokmilliós kár és káosz keletkezhet a gyógyszerellátásban. A piac csaknem valamennyi szereplője számára felesleges veszteségeket okozhat.

Milyen hatásai lehetnek ennek?

• a betegek körülményesebben és drágábban jutnak a gyógyszereikhez. Sok kistelepülésen élő és idősebb honfitársunk számára ez problémát jelent.
• megnövekszik az orvosok leterheltsége, miközben elvesszük tőlük a döntés lehetőségét, hogy meghatározzák, melyik betegek milyen időtartamra írnak fel készítményeket.
• Számolnak-e azzal, hogy az orvos által kontrollálhatatlan vény nélküli szerek forgalma meg fog nőni?
• nőnek a TB költségei, többe fog kerülni a gyógyszerkasszának a havi adagokban kiadható ellátás. A háromhavi kiszerelés számos esetben olcsóbb, mint 3 db egyhavi, így a beteg és az E. Alap bánja. A támogatott szerek közül a magasabb dózis, nagyobb kiszerelés a támogatottabb jelenleg, pl. koleszterincsökkentőknél, szorongáscsökkentőknél. Ha kötelezően csak kisebb kiszerelés adható ki, a betegek elesnek ettől a támogatástól.
• a 3 havi magyar csomagolású gyógyszereket nem tudják a gyártók értékesíteni, ami jelentős veszteségeket okoz nekik.

A kormány ismét elkerülte az egyeztetést a gyógyszerpiac szereplőivel, akiket egyébként is lassan ellehetetlenít a kormány. Az elmúlt lassan két év forráskivonásával lassan a folyamatos ellátást veszélyeztetik.

Mi indokolja a kormány ezen lépését? Kinek jó ez?

Hozzászólások

DR. SZÓCSKA MIKLÓS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Való igaz, hogy az ellátórendszer fenntarthatósága érdekében, az adósságszolgálat biztosítása érdekében komoly lépéseket kellett tennünk, de azért azt ne felejtsük el, hogy a generikus gyógyszerkörben ősszel közel 20 százalékos, a tavaszi licit esetében pedig az első adatok szerint további 10 százalékos árcsökkenést sikerült elérni. Tehát azért ne felejtsük el, amikor ilyen szavak hangzanak el, hogy ellehetetlenítik és a többi, hogy nagyon sokan vannak, akik ezt a 20 százalékos árcsökkentést már érzik akkor, amikor fizetnek a patikában a patikaszerekért.

Számos intézkedést tettünk a gyógyszertámogatás fenntarthatósága, az ellátórendszer fenntarthatósága érdekében, tehát akkor ezeket is vegyük figyelembe. Beszélhetnénk itt a biológiaterápiák kontroll alá vételéről, de beszéljünk akkor a háromhavi gyógyszerfelírásról. Ezt sokan bírálják, de az az igazság, hogy ennek a célja nem más, csak az, hogy a lakosság kedvezőbben jusson hozzá a gyógyszerekhez, és az árcsökkentések mértékét igénybe tudja venni. Igen, elképzelhető, hogy a liciteknek a mentén háromhavi felírt gyógyszer már egy olcsóbb árkategóriában lehetne igénybe vehető.

Tehát ezeket nekünk figyelembe kellett vennünk, és forintonként, fillérenként kell összeraknunk azokat a megtakarításokat, amelyekkel a gyógyszer-támogatási rendszer fenntartható lesz. Felírható három recept is, tehát azért isten ments’, hogy csak egyhavit lehetne felírni, a háromhavi gyógyszer költségei nem egyszerre, egy kiváltással jelentkeznek. A térítési díj csökkenéséről beszéltem. Többször fordul elő a gyakorlatban az, hogy nem volt meg a gyógyszertárban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a háromhavi terápiás mennyiség.

Köszönöm szépen. A többit a viszonválaszban mondom el.

SZILÁGYI LÁSZLÓ (LMP): Köszönöm szépen, államtitkár úr. Van itt megtakarítási lehetőség, hiszen nagyon sok gyógyszer a kukában végzi, ha egy terápia megszakad vagy menet közben az orvos megváltoztatja a terápiát, és a már kiváltott gyógyszert nem szedi be a beteg, de azért mégis nagyon gyanús itt nekünk valami.

Újabb elvonásokat jelentettek be, a Széll Kálmán-terv 120 milliárdján túl is a gyógyszerkasszát tovább fogják rövidíteni, és számunkra elég gyanús az, hogy ez az intézkedés nem más, mint amivel megpróbálják megakadályozni azt, hogy előzetesen gyógyszert felvásároljanak az emberek. Tehát egészen biztos, hogy a következő megszorítás már keményen érinteni fogja a lakosságot, ezt másképpen nem lehet megtenni, és ha valóban a gyógyszer-takarékosság és a költséghatékonyság lenne a cél, és ez a szándék vezetné a kormányzatot, akkor mielőbb bevezetné az e-receptet, hiszen itt valóban komoly lehetőség és komoly megtakarítás van.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

DR. SZÓCSKA MIKLÓS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Dolgozunk az e-recepten. Visszatérve az előbbi válasz befejezésére, tényleg így van: van, aki meggyógyul a három hónap alatt, és ilyenkor a három hónapra előre kiváltott gyógyszer a kukában végzi. Ezt ön sem akarhatja, hogy erre fizessük ki az adófizetők pénzét, tehát ez egy hatékonysági intézkedés volt.

Arra pedig, hogy a felvásárlást mi okozza, szívesen megküldöm azt az elemzésünket, ami azt mutatja, hogy amikor a gyógyszerár-emelkedéssel riogatják a polgárokat, akkor növekszik meg a támogatáskiáramlás. Tehát igazából a kommunikációval nagyon sokat segíthetünk az állampolgároknak, hogy ne spájzoljanak a drága gyógyszerből. Amikor a vaklicittel például biztosítottuk, hogy a gyógyszer olcsóbb lesz, azelőtt is számos riogatást hallottunk. Úgyhogy azt kérem, képviselő úr, várjuk ki a végét a különböző intézkedéseknek.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Új hozzászólás

Full HTML

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.