Miért utasítja el a Kormány az AIDS-megelőző programot?


Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért magyarázatot követel Szócska Miklós államtitkártól, miért nem írta alá a csatlakozási nyilatkozatot az Európai Unió hároméves HIV/AIDS-megelőző programjához!

A PM többször is felhívta a figyelmet arra, hogy emelkedik a HIV-fertőzöttek száma az országban, tavaly annyi új fertőzöttet regisztráltak, mint eddig soha. Újabb komoly veszélyt jelenthet a kormány másik mulasztása, hogy nem ad elegendő támogatást az intravénás szerhasználók tűcsere programjaira. Több ártalomcsökkentéssel foglalkozó civil szervezet programja leállt emiatt, és ez újabb HIV- és Hepatitis-C fertőzési hullámot jelenthet. Ehhez képest a Nemzeti HIV/AIDS munkacsoport idén még egyetlen ülést sem tartott.

Mint az egészségügy számos más területén, itt is a megelőzés és a szemléletformálás a kulcskérdés.

A kormány magától nem tesz semmit ezen a téren, az pedig végképp elfogadhatatlan, hogy az uniós program nyújtotta segítséget sem fogadja el, az az érv nem állja meg a helyét, hogy a magas önrész miatt maradunk ki az uniós programból. Az egészségügyi dolgozók elvándorlása, a megelőzés elmaradása és a fertőzések számának ebből következő növekedése együttesen azt eredményezheti, hogy a betegek nem is jutnak megfelelő ellátáshoz.

Ez elfogadhatatlan!

Budapest, 2013.június 21.

Szilágyi László országgyűlési képviselő

Új hozzászólás beküldése