Mikor tervezik újraszabályozni az otthonszülés feltételeit?

  • Beküldve: 2011. május 23.

Kérdés az Egészségügyi Államtitkárhoz:

Mind a WHO ajánlása, mind az EU direktíva arra utasítja Magyarországot, hogy az élettani szülésnél a bábákat hagyja önállóan tevékenykedni. A nemrég érvénybe lépett rendelet nem valósítja meg maradéktalanul az utasítást.
- Nem jött létre az ún. elsődleges ellátás lehetősége, amelybe a várandósgondozás is beletartozik. Ide tartozik ugyanis a várandósság, szülés és gyermekágy egésze. Mikor teremtik meg ezt a lehetőséget?
- A gondoskodás bábai modelljének bevezetése is elmaradt, intézeten belül és kívül, amely életre hívta volna az egész országot átfogó szülészeti reformot. Nem jött létre az intézeten kívüli szülésben is jártas bábákból álló bába szakmai kollégium, amely saját szabályrendszert/protokollt és saját felügyelet biztosítana. Mikor lesz ilyen?
- A rendelet megalkotói kétségbe vonják a nemzetközi kutatási eredményeket, miszerint a tapasztalt szaksegítséggel kísért intézeten kívüli szülés legalább annyira biztonságos, mint az intézeti szülés. Ennek érdekében kontroll alatt tartják és végletesen leszűkítik az otthonszülésben részt venni tudó várandósok körét és a feltételeket teljesíteni tudó bábákat. És elvész az egyértelmű előny, hogy az intézeten kívüli szülés sokkal olcsóbb, mint az intézeti ellátás. Ezzel együtt még a TB-támogatás lehetőségét is elvették. Mikor fogják ezt pótolni?
- A rendelet olyan, szakmailag indokolatlan feltételeket is támaszt, aminek következtében jelen pillanatban az eddig jól működő bábák még az engedély kérésének benyújtásáig sem tudtak eljutni. Igazolni kellene 50 intézeten kívüli szülés kísérését szakmai tapasztalatként: hogyan?
- Rendkívül drága mulatsággá vált az intézményen kívüli szülés:
o szükségtelen és drága műszert vetetnének a bábákkal. A rendeletalkotók egyszerűen összekeverték a hordozható szívhanghallgató készüléket és a szívhangregisztráló készüléket! Az előző szükséges és "csak" 60 ezer Ft, az utóbbi nem szükséges és félmillió Ft!
o 3-szori gyerekorvos vizitet írtak elő, amit a szolgáltatótól kell kérni, mert neonatológus kell, újraélesztős vizsgával – ezt az anya fizeti.
o Felnőtt újraélesztés tanfolyamot írnak elő, amit 2 évenként kellene elvégezniük, holott ez a tanfolyam 5 évig érvényes, nekik mégis két évenként meg kell ismételni. Miért?
Államtitkár úr: hogyan és mikor tervezik a tapasztalatok alapján átgondolni a rendeletet?

Hozzászólások

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Minden várandós anyának alkotmányos joga van ahhoz, hogy eldöntse, otthoni körülmények között vagy kórházban szeretné világra hozni gyermekét. A kormány ezt a jogot maximálisan tiszteletben tartja azzal, hogy az édesanya döntése nem veszélyeztetheti saját vagy a születendő gyermeke életét, egészségét. A kormány egy közel két évtizede húzódó problémát kezelt sikerrel, amikor elfogadta az otthonszülésről szóló rendeletet. Az új szabályozás alternatívát kínál a várandós nők részére a biztonságos szülés helyének megválasztásakor.

A nemzeti együttműködés kormánya szakított a 2010 előtti években megszokott, parancs vezérelte egészségpolitikával, az otthonszülés kapcsán több esetben is sajtónyilvános egyeztetéseket folytattunk az érintett szakmai és civil szervezetekkel, és az elfogadható észrevételeket beépítettük a készülő tervezetbe. Ennek eredménye a kormányrendelet, amely a szülő nőnek biztosítja az alkotmányból is levezethető jogait, ugyanakkor az anya és az újszülött védelme érdekében szabályozza az otthonszülés feltételeit. Nem szűkítjük le az otthonszülés fogalmára az ellátást, hanem lehetőséget adunk úgynevezett születésházak létrehozására is, de szigorúan előírjuk a tárgyi és higiénés követelményeket, a váratlan helyzetekben szükséges intézkedéseket, továbbá az ezzel összefüggő személyi felelősséget.

Otthonszülésre, más néven intézeten kívüli szülésre akkor kerülhet sor, ha a terhesség szövődménymentes. Az édesanya legkésőbb a terhessége 36. hetéig dönthet úgy, hogy intézeten kívül szül, a terhesgondozásnak azonban a jelenleg működő rendszerben kell történnie. Jelezni kívánom, hogy a várandósgondozás szabályainak és feltételrendszerének átgondolása és újraszabályozása is szerepel a tárca tervei között.

Köszönöm jelzéseit, és szeretném jelezni azt is, hogy minisztériumunk a jövő év folyamán, a gyakorlati tapasztalatok alapján felül fogja vizsgálni az otthonszülés szabályozását, és amennyiben szükséges, javaslatokat tesz a kormány részére a kormányrendelet korrekciójára. Köszönöm jelzéseit, ez is ott lesz az előkészítő munka során az asztalunkon.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Új hozzászólás

Full HTML

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.