Nesze semmi, fogd meg jól! Az orvoshiány fokozódik

  • Beküldve: 2011. július 16.

A kormány havi százezer forintos ösztöndíjat ígér 600, idén diplomázó rezidensnek, ha vállalják, hogy tíz évig Magyarországon dolgoznak és nem fogadnak el hálapénzt. Ez jól hangzik, de csak elsőre. Egyrészt a Fidesz kész tények elé állította a fiatal orvosokat, pedig ajánlata köszönőviszonyban sincs a követeléseikkel. Másrészt a kormány nem plusz forrásokat von be, hanem cinikusan csak a külföldre távozott orvosok juttatását csoportosítja át. Mindezzel pedig állandósítja az orvoshiányt és még bérfeszültséget is teremt.

Az egészségügyért felelős államtitkár megszegte azt az ígéretét, hogy az érintettekkel való tanácskozás nélkül nem hoz döntést az ügyükben. Fidesz módra, egyeztetés helyett egy már megszületett döntésről szóló szóbeli tájékoztatást kaptak a rezidensek, negyedórával a kihirdetése előtt. Az LMP megérti, hogy a Magyar Rezidens Szövetség elutasítja a Kormány ajánlatát, hiszen az nem megoldás az orvoshiány felszámolására. Amennyiben a Kormány nem talál valódi megoldást, a rezidensek év végéig tömegesen adják be felmondólevelüket.

A bevezetendő Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz idén végző fiatal orvos pályázhat a fizetésén felüli százezer forintos támogatásra, amelyet öt éven keresztül folyósítanának. De mi lesz a többiekkel? Ők menjenek külföldre? Miért csak egy fél évfolyamot érint az ösztöndíj? Matolcsy György könyöradománya csak arra elég, hogy az itthon maradó orvosokat egymásnak ugrassza, az elvándorlást pedig még jobban felgyorsítsa. A kormány más formában, de újra bevezeti a röghöz kötést.

Az államtitkárság közlése szerint a támogatás éppen abból a pénzből származik, amely a külföldre távozott orvosok juttatása lett volna. A Fidesz cinikusan azzal számol, hogy az elvándorlás folytatódik: a már korábban távozottak, valamint az ezután távozók pénzét bedobja a rezidensek közé, mint valami koncot, hadd marakodjanak rajta. Ezzel kimondatlanul is konzerválja az orvoshiányt, amely évről évre egyre fokozódik.

Nem tudni, hogy a NEFMI vagy Matolcsy György az, aki nem látja a fától az erdőt. Nem 600 rezidens, hanem több ezer orvos, és több tízezer egészségügyi dolgozó helyzetét kellene sürgősen rendezni. Az LMP számára ebben a nemzeti sorskérdésben nem elfogadható az „ország gazdasági teljesítőképességére” való hivatkozás, hiszen a Fidesz lelkén szárad a gazdagoknak kedvező egykulcsos adó bevezetése, mely hatalmas lyukat ütött a költségvetésen. Ha az egykulcsos adót visszavonják, az így keletkező bevételekből finanszírozható az elkerülhetetlen béremelés. Csak bérrendezésben és pályakezdési hitelben szabad gondolkodni, ez az ösztöndíj-konstrukció csak elodázza a bajt. A fiatal orvosokon segíteni lehetne letelepedési támogatással és szolgálati lakások biztosításával is. A képzés és az egészségügyi dolgozók bére befektetés a jelenlegi és a jövő generációk egészségébe, ami sokszorosan megtérül.

Szilágyi László,
országgyűlési képviselő,
az Egészségügyi bizottság tagja