Orbáni megszorítások: Halál a nemzeti parkokra?

  • Beküldve: 2011. február 25.

A kormány adópolitikai ámokfutásának a természetvédelem a következő áldozata. A kabinet a költségvetési lyukak betömködéséhez a nemzeti parkoktól mintegy 1,3 milliárd forintot, támogatásuk több mint negyven százalékát akarja elvenni. A Lehet Más a Politika tiltakozik a milliók kikapcsolódását is biztosító természetvédelmi intézményrendszer felszámolása ellen.

 

A nemzeti parkok Magyarország egyik legértékesebb örökségét kezelik, és meghatározó szerepet játszanak abban, mit hagyunk az utánunk jövő nemzedékeknek. A kormányt azonban ez láthatóan egyáltalán nem érdekli. Egy alapvetően igazságtalan és finanszírozhatatlan adórendszer fenntartása érdekében már az alapvető állami feladatok ellátásából is kivonulna – még ha ezzel számos értéket, köztük a természeti örökségünket is veszni hagyna.

A nemzeti parkok az elmúlt évek költségvetési megszorításainak egyik nagy vesztesei voltak. Költségvetésük 2008 óta reálértéken negyvenhárom százalékkal csökkent, ráadásul ennek mind nagyobb része saját bevétel. A kormány most ebből készül további 1,3 milliárd forint elvonására, ami az állami támogatást 1,7 milliárd forintra csökkenti.

Ennyi pénzből nem lehet normális természetvédelmi munkát folytatni. Ha ez a döntést elfogadják, a nemzeti parkok csak papíron fognak létezni. Munkatársaik jelentős részét el kell bocsátaniuk, természetvédelmi beruházásokra és karbantartásra sem lesz pénzük. A védett területeken zajló szabálysértések – a krossz-motorozás vagy az illegális fakivágások – megakadályozása 2011-től szünetelni fog.

Az LMP nem érti, miért éppen a nemzeti parkok kerültek a kormány célkeresztjébe, és a Vidékfejlesztési Minisztérium zárolási kötelezettségéből miért esik rájuk, és általában a környezetvédelemre aránytalanul nagy rész az elvonásokból. A költségvetési vitában a kormány még befogadta az ökopárt módosító indítványát a parkok eredeti büdzséjének ötszázhúsz millió forintos emeléséről, hogy aztán alig két hónap múlva annak közel háromszorosát vonják el. Ez tömény cinizmus.

Az LMP arra kéri kormányt, hogy álljon el a nemzeti parkokat sújtó elképesztő elvonás tervétől, és biztosítsa a szükséges forrásokat a milliók kikapcsolódását is biztosító természetvédelem működtetéséhez.

Ehhez a Fidesz a munkavállalók többségét sújtó adórendszerének visszavonására, és az LMP által javasolt szociális szempontú zöld adórendszer bevezetésére is szükség lesz. Csak így lehet fenntarthatóvá tenni a költségvetést, és szavatolni a kötelező állami feladatok finanszírozását.

Budapest, 2011. február 24.

Jávor Benedek
országgyűlési képviselő
elnök, Fenntartható fejlődés bizottsága

Új hozzászólás

Full HTML

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.