8. Korrupciómentes kormányzást, átlátható és részvételi döntéseket!

  • Beküldve: 2013. február 28.

Ma Magyarországot megbéklyózza a mindent behálózó korrupció; a kormányzás az oligarchák csapdájába esett. A közvagyon látványos széthordása és annak következménynélkülisége elsorvasztja az országot, aláássa az adófizetői morált, erodálja a normákat. A korrupt rendszer felszámolása érdekében egyszerre számos ponton kell beavatkozni. A párt- és kampányfinanszírozás újraszabályozásával, átláthatóvá tételével kivonjuk a piszkos pénzeket a pártkasszákból, megteremtjük a politika legális finanszírozhatóságának feltételeit. A kormányzati hatalommal szemben is megerősítjük az ellenőrző szerveket és a független intézményeket; megteremtjük a hatalmat gyakorlók ellenőrizhetőségét. A bűnüldözés és a bűnmegelőzés kiemelt feladataként kezeljük a korrupcióellenes harcot, megteremtjük az ehhez szükséges feltételeket a rendőrség és az ügyészség berkein belül, valamint a törvényhozás szintjén – egyebek mellett a bejelentő védelmével. Szigorú összeférhetetlenségi garanciákat vezetünk be, elválasztjuk a politikai döntéshozást és a köztulajdon felügyeletét a magángazdaság szereplőitől. Átláthatóvá és nyomon követhetővé tesszük a kormányzati és önkormányzati döntéseket, különös tekintettel az egyedi döntésekre, a közbeszerzésekre, valamint az állami-önkormányzati cégek működésére. Elektronikus vagyonnyilatkozatot és automatikus vagyonosodási vizsgálati rendszert vezetünk be a döntéshozók széles körére. Hazai és nemzetközi civil és szakmai szereplők bevonásával széles körű és nyilvános programokat indítunk a korrupció visszaszorítására gazdaságban és a közigazgatásban.

A polgároknak a hétköznapokban azt kell érezniük, hogy az állam értük van, őket szolgálja. Ehhez mindenekelőtt az állam átlátható működése szükséges: legyen követhető a döntések alakulása és a közpénzek útja, bizonyosodhassunk meg afelől, hogy a törvényalkotást a közérdek és az ésszerűség, nem pedig néhány oligarcha vezérli, hogy a közpénzeket a közjó érdekében, és nem a klientúra zsebeinek kitömésére költik el. Az ország minőségi és szakszerű kormányzásra vágyik, aminek alapfeltétele a társadalmi vita az érintettekkel, az átlátható és részvételi döntéshozatal. A kapkodó, ötletszerű jogalkotás helyett a gazdasági és társadalmi szereplőkkel folytatott érdemi konzultációra van szükség; a kormánypárti politikusok barátainak és üzletfeleinek laptopján születő szabályozások helyett előzetesen közzétett és nyilvánosan kommentálható, vitatható hatástanulmányokra támaszkodó jogszabályok kellenek.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy a döntések jelentős részét közel tartsuk a polgárokhoz és a helyi közösségekhez, ezért ismét megerősítenénk az önkormányzatiságot, miközben számottevően csökkentenénk a meglévő jelentős különbségeket a különböző településeken élők között a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés terén.

Új hozzászólás

Full HTML

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.