Miért nem cselekszik a kormány az ombudsmannak a gyerekek egészségügyi ellátását érintő drámai jelentése nyomán?

  • Beküldve: 2013. szeptember 16.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint Magyarországon az egészségügyi ellátásban jelentős területi egyenlőtlenségek mutatkoznak, ami sérti a gyermekek egészséghez való jogát. A jelentés már hetek óta nyilvános, de a kormány a füle botját sem mozgatja. Miért? Ennyit érnek a Fidesznek gyerekek?
Az ombudsman megállapította, hogy különösen a hátrányos helyzetű térségekben ellátott gyermekek egészséghez való jogát sérti a védőnői ellátás egyenlőtlensége, korlátozott elérhetősége, sőt: elérhetetlensége.
Akadozik a védőnők és a gyermekorvosok, illetve házi gyermekorvosok együttműködése is. Egyre idősebbek a házi gyermekorvosok, és egyre mostohább körülmények között dolgoznak. Néhány megyében évek óta bajok vannak a kötelező védőoltások beadásával is. Sok esetben eleve nem is gyermekgyógyász szakorvos, hanem házi gyermekorvos látja el a gyerekeket. De ami ennél is jóval súlyosabb, az az, hogy egyes kórházakban a gyermekorvosi ügyelet, a gyereksürgősségi ellátás is megszűnt – például Marcaliban. Pedig ott Szócska államtitkár úr személyes ígéretet tett a helyzet megoldására. Ám a határidő lejárt, a helyzet viszont továbbra is megoldatlan.
A gyerekekre egyébként is rájár a rúd. Az Ombudsman megállapításai alapján elmondható, hogy az MTA Gyerekesély Programjának szétverése, a pályázatok elhúzódása fennakadást okozott a Biztos Kezdet Gyerekházak programjában, és a rendszer egészének működésében is. Mindeközben gyerekek tízezrei éheznek, és százezer fölött van az alultáplált gyerekek száma – ennek minden egészségügyi következményével. Sőt, a Fidesz megszállta a beteg gyermekekkel foglalkozó világhírű Pető Intézetet is és annak tönkretételére készül – mindezt azért, hogy a kormánypárti haverok tovább gazdagodhassanak.
Az ombudsman a jelentés megállapításai kapcsán intézkedést kért több minisztertől és az érintett megyei kormányhivataloktól is. Egyelőre hiába.
A fentiekre tekintettel kérdezzük tisztelt Miniszter Urat, hogy
• Milyen intézkedéseket hozott a kormány, hogy csökkentse a gyermekek egészségügyi ellátásának egyenlőtlenségeit, és biztosítsa a gyermekek egészséghez való jogát?
• Mikor biztosítják végre, hogy minden kórházban legyen gyermekszakorvosi ügyelet?
• Miért tartják bizonytalanságban a Biztos Kezdet programot?
• Konkrétan hány betöltetlen háziorvosi, házi gyermekorvosi és védőnői praxis van jelenleg az országban?
• Konkrétan hány százalékkal nőtt az elmúlt 3 évben egyrészt a betöltetlen háziorvosi, másrészt a betöltetlen házi gyermekorvosi, harmadrészt a betöltetlen védőnői praxisok száma az országban? …És hogyan számolnak el ezzel a kudarccal?
• Mikor tesz végre hathatós intézkedéseket a kormány, hogy a hátrányos helyzetű kistérségek, a vidéki Magyarország egészségügyi ellátását fejlessze, a Fidesz-elit VIP-egészségügyének fejlesztése helyett?

Várjuk megtisztelő válaszát!

Budapest, 2013. szeptember 6.

Szilágyi László
Szabó Tímea
független képviselők