Mit keres a vízügy a belügyminisztériumban?

  • Beküldve: 2011. szeptember 26.

azonnali kérdés Illés Zoltánhoz

Az önálló környezetvédelmi tárca megszűnését hozó kormányzati struktúraátalakítást a kormány azért tartotta jó ötletnek, mert végre egy minisztérium lesz a gazdája úgymond az összes természeti erőforrásnak. Ezért szeretnék választ kapni az illetékes minisztertől arra:
- Pontosan ki és milyen indokkal kezdeményezte, hogy egyes ár-és belvízvédelmi funkciók a VM-től a belügyi tárcához kerüljenek?
- Mennyi ember és mekkora költségvetés kerül át így a belügyminisztérium felügyelete alá, megyénkénti bontásban és országos szinten?
- Milyen szakmai érvek szólnak amellett, hogy egy szakmailag intakt kormányzati szakterület esetében a szabályozás és az irányítás, illetve az operatív tevékenység két miniszter felügyelete alá tartozzon?
- A vízügyi államtitkár érvelése szerint alapvetően a közmunkákkal kapcsolatos vízügyi feladatok kerülnek a belügyminisztériumhoz. Ugyanakkor a vízügyi közmunkák és közmunkások meglehetősen egyenlőtlenül oszlanak el az országban. Előállhat-e olyan helyzet, amikor ugyanazt a tevékenységet az ország egyes megyéiben a belügyi, míg más megyékben a vidékfejlesztési tárca felügyeli?
- A felszín alatti vízkészletek gazdálkodásával és védelmével foglalkozó vízügyi igazgatási funkciók is átkerülnek a Belügyminisztériumhoz? A felszín alatti vízkészleteink stratégiai „erőforrásoknak tekinthetők”, nem csekély gazdasági potenciál rejlik bennük. Az ezzel kapcsolatos szakmai közigazgatás nem kell a Belügynek?
- Akut árvízveszély esetén melyik minisztériumhoz fog tartozni a védekezést koordináló operatív törzs?
- A Vásárhelyi Terv tervezése, lebonyolítása, kivitelezése is a Belügyminisztérium hatáskörébe fog kerülni esetleg?