Áremelkedést hozhat a gyógyszerkassza hiánya

  • Beküldve: 2012. augusztus 17.

Az LMP szerint elkerülhetetlenné vált a gyógyszerárak emelése, mivel a gyógyszergyártók és a patikák a továbbiakban már nem tudják kompenzálni az egyre csökkenő állami támogatásokat.

Szilágyi László, a párt egészségügyi politikájáért felelős parlamenti képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány elmúlt két évben hozott intézkedései zűrzavaros helyzetet teremtettek a gyógyszerpiacon, ami a betegeknek, a patikusoknak, a gyógyszer-nagykereskedőknek és –gyártóknak sem kedvezett.

A szektort korábban például a sorozatos különadók és a harmincnapos receptfelírási szabály is sújtotta, a legnagyobb kárt mégis az okozhatja, hogy jövőre az ideinél 80 milliárd forinttal kevesebb, vagyis csak 150 milliárd forint, a 2011-es összeg mindössze fele áll majd rendelkezésre gyógyszerár-támogatásra. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyógyszerkasszában már idén félévkor is több mint negyvenmilliárd forintos hiány volt, amiből arra lehet következetni, hogy a gyógyszerár-támogatás év végére akár 60 milliárd forintos veszteséget hozhat, hiszen annak 70 százalékát már most felélték úgy, hogy a gyártók teljesítették befizetési kötelezettségeik 90 százalékát. Mindez a betegek költségeinek növekedését okozza majd, mivel a gyógszer-nagykereskedők és a gyártók, valamint a patikák már nem tudnak további terheket vállalni. A politikus szerint a forráshiány miatt emellett további készítmények tűnhetnek el az államilag támogatott gyógyszerek köréből, továbbá az OEP kevesebb új terméket fogadhat be, valamint a gyógyszergyártók csökkentik klinikai tesztjeiket, így elmaradhatnak egyébként lehetséges új terápiák. Szilágyi László kiemelte: jelenleg már a patikák negyede veszteséges, hasznuk átlagosan 10 százalékkal, a támogatott gyógyszerek körében pedig 15 százalékkal csökkent idén a tavalyihoz képest. A gyógyszertárak több mint 70 milliárd forintos tartozásából már 15 milliárd forintra rúg a lejárt kintlévőségek aránya, a falusi patikák pedig különösen nehéz helyzetbe kerültek, hiszen kisebb készletekkel kénytelenek dolgozni, mint városi versenytársaik.