Agyonverték a környezetvédelmet – Illés államtitkárnak le kellene mondania

  • Beküldve: 2011. március 02.

A megszorítások teljesen működésképtelenné teszik a környezetvédelmi intézményrendszert – az ágazat gátlástalan tönkretételét a környezetvédelmi államtitkár szóra se méltatja.

 

 

 

Az Orbán-kormány egy környezeti katasztrófa – foglalta össze a megszorító intézkedések környezetvédelemre gyakorlott hatását Jávor Benedek szerdai sajtótájékoztatóján. Bár a kormány a kampányban még a környezetvédelem fontosságáról beszélt, most kiderült, hogy ez a legutolsó szempont ami érdekli őket: a zárolások miatt a hazai környezet állapota súlyosan romlani fog, az ország természeti értékei tönkre fognak menni.

A zárolásokból valamivel több mint 18 milliárd esik a vidékfejlesztési tárcára. Ennek körülbelül a felét, 9,3 milliárdot a minisztérium 200 milliárd forintos költségvetésének egyötödével gazdálkodó környezetvédelmi államtitkárságtól vonnák el. Az elvonások különösen súlyosan érintik a vízügyet, mert tőlük nagyjából hatmilliárdot vonnak el – sorolta a Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke. Számításai szerint a vízügyi védekezést folytató szervek állami támogatásának körülbelül a negyvenöt százalékát veszik el, a tavalyi árvíz- és a jelenlegi belvízhelyzet közepén. Jávor Benedek szerint ez gyakorlatilag a lakosság odadobása a természeti katasztrófáknak.
Kifogásolja azt is, hogy 1,9 milliárd forintot vesznek el a környezetvédelmi hatóságoktól, amelyek az elmúlt évtizedek forráskivonásainak köszönhetően így is nehezen tudják ellátni az alapvető feladataikat.

A környezetvédelem agyonvágásához azonban a környezetvédelmi államtitkárnak egyetlen szava sincs, így az LMP szerint Illés Zoltánnak le kell vonnia a következtetéseket és ebben a helyzetben le kellene mondania posztjáról. Az LMP ugyanakkor úgy látja, az állam az alapvető szabályozó funkciókból vonul ki, miközben a környezetvédelem és a vízügy területén alkotmányos kötelezettségei vannak. Ezért az ökopárt az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordul.