Büntetőjogi fenyegetőzés helyett megelőző, ifjúsági és közösségi drogpolitikát!

  • Beküldve: 2012. február 09.

Közlemény: <b>Miközben folyik a Nemzeti Drogstratégia vitája, a kormány újra kivillantotta a bilincset és a gumibotot a köpenye alól. Tudjuk már, hogy „a tettekre kell figyelni”, ezért az LMP egyre jobban aggódik, hogy a megelőzés és a közösségek fejlesztése helyett börtönnel gondolják megoldani a kábítószerek okozta problémákat.</b>

A Drogstratégia a maga felszínes módján elemzi az okokat, majd leszögezi, hogy „közösségi irányultságú”, „lakosság közeli”, „újszerű” és „a társas kapcsolatok minőségére, a kulturális környezet állapotára is kell, hogy irányuljon.” Az egészségfejlesztésről, a megelőzésről, a közösségekről és a családról prédikál, közben mindenkit börtönnel fenyeget. Az új Btk deklarálja a zéró tolerancia elvét, olyan szigorítást tartalmaz, amely gyakorlatilag kereskedőnek tekinti azt a tinédzsert is, aki megkínálja a haverját egy bulin füves cigivel. A teljesen normális életet élő, dolgozó, tanuló fiatalok tömegeit rakja célkeresztbe az új szabályozás.

A büntetőpolitika önmagában nem vezet megoldásra és nem csökkenti a kábítószer fogyasztók, kereskedők száma. Ez látszik a kormány eddigi teljesítményén is: semmilyen hatása nincs a három csapás politikájának, és teljesen sikertelen volt az első Orbán-kormány szabályozása is. A kabinet most is túlzásokba esik. A kriminalizálásnak megvan a maga helye a kábítószerek termesztése, gyártása és kereskedelme terén. A dílereket büntetni kell, a függőket azonban kezelni! Az elterelésének sokkal több értelme van, mint a börtönnek.

A kormány ezen a téren is csak az öklét lengeti, fenyegetőzik. Ez több problémát is felvet, de ennél nagyobb baj, hogy ezenkívül nem tesz semmit a probléma megoldása érdekében. Az új szabályozás a legszigorúbb lesz Európában.

A kábítószereseket kezelő állami intézményrendszer a padlón van (ahogy az egész magyar egészségügy!), sőt a kormány és az önkormányzatok elhibázott támogatáspolitikája miatt egyre komolyabb bajban vannak a drogmegelőzéssel, ártalomcsökkentéssel és rehabilitációval foglalkozó civil szervezetek is. Ennek középtávú hatásai beláthatatlanok. Ha nincs tűcsere-program, akkor hamarosan sokkal több lesz a hepatitis-C és a HIV fertőzöttek száma; ha nincs pontos stratégia a megelőzésre, akkor egyre többen válnak a kábítószer rabjaivá; ha nincs mentálhigiénés vagy pszichiátriai gondozás, egyre kevesebb lesz a sikeresen leszoktatott drogfüggő.

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy erőfitogtatás és felszíni kezelés helyett tegyen érdemi lépéseket a rászokás megelőzése és a gyógyítás érdekében! Az új szabályozás a bíróságokra és a rendőrségre is hatalmas munkát ró, elveszi az időt attól, hogy a hatóságok az emberek életét, vagy vagyonát veszélyeztető bűncselekményekkel foglalkozzanak. A kormány ne a fiatalokat, hanem a megelőzést állítsa a célkeresztbe!

Budapest, 2012. február 9.

Dorosz Dávid
országgyűlési képviselő,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagja

Szilágyi László
országgyűlési képviselő,
az Egészségügyi bizottság tagja