Beszélgetés a rezidensek szövetségének elnökével

  • Beküldve: 2011. május 13.

<img src="http://hirszerzo.hu/image.aspx?id=4a36f97a-17ce-4796-9d4e-dfda38a40b5d&v... width="250" align="left" hspace="5">
Papp Magort, a Rezidens Szövetség (RSZ) elnökét hívtam meg egy kötetlen beszélgetésre. Szívesen jött, ahogy szívesen megy minden politikai és társadalmi szervezethez, ha az ágazat és ezen belül a kezdő orvosok helyzetének javításáról lehet konzultálni. Nagyon tetszett nekem az az igazi civil hozzáállás, hogy bárkivel szóba állunk, de megőrizzük a függetlenségünket, nem félünk/irtózunk a pártoktól, hanem megtartjuk tőlük az egyenlő távolságot.

Elkeserítő helyzetet vázolt fel a fiatal szakember, aki maga is rezidens, hamarosan háziorvos lesz.

2010-ben 800 orvos végzett Mo-n de több mint ezren mentek ki külföldre tavaly. A most végző évfolyam kb. 50%-a fog belépni várhatóan a magyar szakorvosképzésbe. A legtöbb nyugati kórházban már dolgozik magyar orvos (állítólag Németországban létezik olyan osztály, ahol az aneszteziológusok 80%-a magyar...), a kapcsolati háló nő, a fejvadászcégek egyre aktívabbak, nagyon könnyű kijutni. Nem muszáj tartósan kint maradni, Angliában havi két hét munkával (kórházi osztályon készenlét, nem kell szakorvosnak lenni!) 900 ezer Ft-nak megfelelő fontot lehet keresni (plusz jár lakás és teljes ellátás a kint töltött időre), sokan ingáznak. A németek több szabadságot adnak a magyaroknak, hogy hazajöhessenek beszámolni milyen jó kint, csábítva az itthoniakat, míg végül azok is kimennek.

Ha nem teszünk semmit, 2013-ra spontán is eltűnik 4000 orvos a rendszerből, nem is kell feltétlenül szervezett felmondás... A szakdolgozók kisebb arányban mennek el, kevésbé piacképes a diplomájuk és nem beszélnek annyian nyelveket. Így az ő hiányuk lassabban fog érződni mint az orvosoké.

A RSZ-nek kb 3000 aktív tagja van, tagdíj nincs, az elnök sem fizetést, sem költségtérítést nem kap a munkájáért, időnként egy-egy szponzor támogatja őket. Május végén tart a RSZ küldöttgyűlést, ott döntenek a továbbiakról, addigra talán a kormányfő hivatalos válasza is megérkezik. Levelet írtak ugyanis Orbán Viktornak, amelyben felvázolták a kezdő szakemberek áldatlan helyzetét.

Azt már elérték, hogy a hiányszakmákban dolgozók megkapják a plusz 50%-ot, amit már ez a kormány foglalt rendeletbe, de a kórházak vonakodtak kifizetni a rezidenseknek.

Mindenhol jellemző az országban, hogy a rezidensek egyedül ügyelnek, miközben ez törvénytelen. Ha betartanák a törvényt, gyakorlatilag be lehetne zárni az összes kórházat.

Az egészségpolitika alakításában a RSZ nem vesz rész aktívan, ha kérdezik őket válaszolnak, véleményt mondanak. Ők is látják, hogy Szócska Miklós elkötelezett a struktúraváltás terén, de az lesz a döntő, hogy mekkora mozgástere lesz, az EU-s forrásokhoz milyen arányban jut, stb. Sok a feltételes mód...

A RSZ érzi, hogy komolyan veszik őket, mert ahogy Papp Magor mondja,"nem szoktak blöffölni". Pontos adatokat közölnek, és a kéréseik is racionálisak, pl. nettó 200 ezer Ft kezdőorvosi, és 300 ezer Ft kezdő szakorvosi fizetést akarnak, ez az a minimum, aminek még itthon tartó ereje van. Kevesebbnek nincs, ezt két felmérésben is igazolták (a felmérések publikus részét hamarosan feltöltik az új honlapjukra is). A RSZ szerint 60-70 milliárd Ft gyors beavatkozásra van szükség, ezt követően fokozatos béremelésre, átalakításokra volna szükség. Céljuk, h a 2012-es költségvetésben már szerepeljenek a javaslataik. Az egykulcsos adórendszer bevezetése a szakdolgozók és a rezidensek esetében is nettó bércsökkenést eredményezett, másfél évvel ezelőtt nem voltak ilyen alacsonyak a bérek.

Elmondta, hogy a népegészségügy mindig minden párt programjában szerepelt, de mivel csak 10-20 év alatt jelentkeznek a hatásai, senki nem vágott bele komolyan, mert a ciklus alatt nincs felmutatható eredmény.

A co-payment rendszert megfontolandónak tartják, de nem olyan formában, mint anno a vizitdíj volt.

Sokat beszéltünk az alapellátásról. Kb. 5000 felnőtt háziorvosi praxis van, a háziorvosok átlag életkora 60 év, a frissen végzett orvosok közül 80-100-an kezdenek el háziorvosnak tanulni, 3 év kell az egyetem után a háziorvosi szakvizsga megszerzéséhez. Többen átképzéssel mennek ki körzetbe, és abban egyetértettünk, hogy ennek megkönnyítése fontos az alapellátás fenntartása szempontjából, mert nagyon kevés a háziorvos! Nincs piaci értéke a praxisoknak, kikiáltási ár van, de nem licitál senki. Szeretnék elérni, hogy a rezidenseknek legyen kompetenciája az ügyeleti teendők ellátására, ami ma is működik a gyakorlatban, de nem legális...

Felvetésemet, miszerint jó lenne minden rezidensnek legalább fél évet eltöltenie az alapellátásban, jónak tartotta, feltéve, hogy nem egy újabb adminisztratív teher lesz (tényleg kimennek körzetbe a rezidensek, nem csak megszerzik az aláírást). Ez a rendszer közelítené a szakellátást az alapellátáshoz.

Folyt. köv.