Bicikliútért, kerékpáron

  • Beküldve: 2011. szeptember 02.

<p><b>Rendhagyó bicajtúra Komárom és Esztergom között</b>

<b>Lapos Péter</b> beszámolója, <b>Mizsei László</b> képeivel

<b>A Komárom és Esztergom között szervezett első LMP-s ökobiciklitúrán nyolcan vettünk részt, tagok, szimpatizánsok vegyesen. Az időjárás-jelentés szombatra vihart jósolt, csak remélni tudtuk, hogy szerencsénk lesz, és nem ázunk el.</b> </p>

<p><img src="/sites/default/files/bicajtura/12.jpg" /></p>
<p><strong>Huss!</strong></p>

Célunk a túrával, a csapatépítésen túl persze, az ökoturizmus fejlesztéséről való beszélgetés a települések polgármestereivel és az ismerkedés a községek problémáival volt. A Duna mentén a bicikliút megépítése, a vízitúrák szervezése, és az olcsó szálláshelyek létesítése jól szolgálná a környezettudatosságot, az egészséges életmódra nevelést és a helyi gazdaságot. Tervezett utunk jelentős részén máig nincs jó minőségű bicikliút, bár az Eurovelo 6-os Duna menti kerékpárút állítólag tervbe lett véve. A terület települései közös pályázatot is adtak be a beruházás megvalósítására, melynek jövője egyelőre ismeretlen.
A települések vezetőinek hozzáállása az általunk kezdeményezett találkozókhoz összességében pozitív volt. A megkeresett kilenc település közül mindössze egy nem jelzett vissza (Süttő), a többi vagy találkozott velünk, vagy pedig jelezte, hogy egyetértenek céljainkkal, és nyitottak egy későbbi találkozásra.
A nyergesújfalui polgármester asszony is reagált: kételyei voltak látogatásunk politikamentességét illetően. Hozzátette, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője (Dr. Völner Pál) már megnyugtatta őt a felől, hogy mindent elkövet a bicikliút megépüléséért. Reméljük, így is lesz.
Kis csapatunk egy része Budapestről jött, másik fele Komárom-Esztergom megyéből. Szombaton 10 órakor gyülekeztünk a komáromi városháza előtt. Mizsei Laci szorgalmasan kattintgatta fényképező gépét az út során, és a legváratlanabb pillanatokban kapott minket lencsevégre.

<p><img src="/sites/default/files/bicajtura/11.jpg" /></p>
<p><strong>Almásfüzitőn</strong></p><p>

Miután az almásfüzitői polgármesterrel való találkozás elmaradt, az első megállónk Dunaalmáson volt. Czeglédi Zoltán a községháza előtt állva fogadott minket, majd üdítő és pogácsa mellett ismertette velünk a kistelepülés gazdálkodásának nehézségeit, illetve a pályázati rendszer főbb problémáit.

<p><img src="/sites/default/files/bicajtura/8.jpg" /></p>
<p><strong>Czeglédi Zoltán polgármester úr<br /></strong></p>

Utunk innen Neszmélyre vezetett, ahol Janovics István polgármester mutatta be nekünk a község látványosságait. Először a Duna partra kerekeztünk, ahol a Vidin Szálloda és Konferenciahajót tekinthettük meg, és részletes ismertetőt kaptunk az ügyvezető asszonytól a hajó múltjáról.

<p><img src="/sites/default/files/bicajtura/7.jpg" /></p>
<p><strong>Janovics István polgármester úrral a neszmélyi konferenciahajón</strong></p>

Ezután a közeli Tutajos Vizi Sportegyesület csónakházához kalauzolt minket Janovics úr. Itt igazi kenus sikertörténetet hallhattunk, amely a helyi sportbarátok erőfeszítéseinek eredménye volt. A csónakház területének vitatott hovatartozása miatt azonban a közművesítéshez nem sikerült a hatóságok hozzájárulását megszerezni eddig. Az állami vagyonkezelőnek semmibe sem kerülne használati jogot adni az egyesületnek, onnantól lehetne építkezni, pályázni.
A közeli „Rétesfalva” szabadtéri asztalainál a helyi erdészek ünnepléséhez csatlakozhattunk, akik vendégül láttak bennünket egy tányér bográcsgulyásra és egy doboz sörre.
Utunk innen a Közép Európában egyedülálló Neszmélyi Hajóskanzenbe vezetett, ahol a 19. században épült, felújított gőzhajókat láthattunk és a bennük berendezett kiállításokat csodálhattuk meg. A Neszmélyen tett látogatást fejedelmi rétes-lakomával koronázta meg Janovics polgármester.

<p><img src="/sites/default/files/bicajtura/4.jpg" /></p>
<p><strong>Hajóskanzen</strong></p>

Folytatva utunkat, Süttő község határában hirtelen támadt ötlettől vezérelve lementünk a Duna partra és megmártóztunk a gyors sodrású, hűvös vízben. Innen már csak egy ugrás volt Lábatlan, ahol a szállás várt minket. A könnyű vacsora után a Dunára néző kis hotel teraszán, több üveg bor társaságában, éjfél utánig politizáltunk. Kedvünket a gyülekező felhők sem tudták elvenni. A Duna túloldaláról szlovák népzene, majd később magyar könnyűzene szűrődött át.

A következő nap reggelén egy esztergomi tagtársunkkal kibővülve indultunk tovább Nyergesújfaluba, majd innen Tátra.

<p><img src="/sites/default/files/bicajtura/3.jpg" /></p>
<p><strong>Nyergesújfalun Völner Pál beelőzött<br /></strong></p>

Az útszakaszt az tette említésre méltóvá, hogy egyedül itt kerekezhettünk igazi bicikliúton, amely az országúttól elkülönítve épült meg, kitűnő minőségben. Ha ilyen bringaút lenne végig, akkor minden bizonnyal sok ökotúrista indulna a Duna-mente felfedezésére. Az út során számos gyárat láttunk (cement, papír, vasbeton, timföld). Ezek vagy bezártak a rendszerváltást követően, vagy külföldi befektető kezében működnek tovább. Az ökoturizmus fellendülése talán új munkahelyeket jelenthetne ebben a munkanélküliség sújtotta régióban.

Esztergom közeledtét már messziről jelezte a bazilika jellegzetes kupolája. A városba érve, egy sörkertben fogyasztottuk el a neszmélyi rétesek maradékát, egy-egy korsó sörrel leöblítve azt.

<p><img src="/sites/default/files/bicajtura/2.jpg" /></p>
<p><strong>Hulladékhasznosítás a gát mellett :-(<br /></strong></p>

A városháza elé pontosan 13 órakor értünk, ahol Tétényi Évával, a város polgármester asszonyával beszéltünk meg találkozót. Tétényi Éva kitűnő idegenvezetőnek bizonyult, és a helytörténeti tudnivalókat a helyi politikai helyzet leírásával egészítette ki. A párkányi hídnál köszöntünk el tőle, majd a közeli étteremben ebédelve fejeztük be a túrát.

<p><img src="/sites/default/files/bicajtura/10.jpg" /></p>
<p><strong>Esztergom főterén Tétényi Évával<br /></strong></p>

Összegezve az ökobicajtúra tapasztalatait, sok élménnyel gazdagított minket ez a két nap. Az is látható volt, hogy a helyi polgármesterek nyitottak azok felé, akik jó szándékkal, hitelesen közelednek feléjük. Másként, mint ahogy azt eddig megszokták a politika szereplőitől.</p>