Cavintont Matolcsynak!

  • Beküldve: 2011. május 22.

Az LMP a gyógyszerkasszán megspórolt pénz elköltéséről

Újabb fontos ígéretéből hátrált ki a Megszorítások Kormánya: bevallották, hogy nem fogják a gyógyszerkasszán megspórolt pénzt az egészségügybe visszaforgatni. Tehát nemhogy nem nőne az egészségügy részesedése a közkiadásokból, de még tovább csökken. Az egészségügyben teljes összeomlás fenyeget, csak Orbán Viktor fogorvosa jár jól.

Az egészségügyben a teljes összeomlás fenyeget: több orvos távozik az országból, mint ahányan diplomát szereznek; alig van már, aki ügyeljen, a várólisták pedig egyre nőnek.

A Fidesz választási programjában, amelynek Matolcsy György az egyik szerzője, ezt írták az egészségügyről: "A jelenlegi finanszírozás mára elégtelenné vált: nemcsak az európai uniós országok átlagához, hanem a közép-európai országokhoz képest is kevesebbet költünk egészségügyre. Ma GDP-arányosan 1%-kal, közel 300 milliárd forinttal kevesebb jut nálunk egészségügyre, mint szomszédainknál. Cél, hogy a következő kormányzati ciklus során az arány javuljon." Ehhez képest a felelőtlen kormányzás következményeként ez az arány tovább romlik: az idei költségvetésben az egészségügy részesedése tovább csökkent. De a Pénzügyminisztérium vérszemet kapott: az Orbán-csomag keretében tovább zsugorítja az egészségügyi ellátásokra fordított összeget.

Pedig Matolcsy néhány éve még tudta, hogy az emberi tőkébe – oktatásba, egészségügybe – való befektetés busásan megtérül. Mára ezt elfelejtette. Vegyen be egy Cavintont és emlékezzen, hogy a Kormányprogramban ezt írták: „Az elmúlt években a kormányzati reform szlogenje csak azt a célt szolgálta, hogy a forráskivonás kiváltotta problémákat kommunikációs eszközökkel kezeljék.” Ez szóról szóra igaz a „Matolcsy Kálmán Megszorítási Tervre” is. Mindeközben az egészségügyi dolgozók többségének reáljövedelme csökken. Csak idő kérdése, mikor csatlakoznak a szektorban dolgozók a rendvédelmiek, pedagógusok, vegyészek, vasutasok tiltakozó mozgalmához. A rezidensek már mozgolódnak.

A Kormányprogramban szerepelt az előző kormány bűnlajstroma is: „a betegek terheinek növekedése, hosszú várólisták kialakulása, orvosok és szakdolgozók elvándorlása, valamint a teljes infrastruktúra lepusztulása“. A Fidesz ennek a folyamatnak a megállítását ígérte. Ám a folyamat egyre gyorsul. Az LMP ezért a következőket kérdezi a kabinettől: ez most feledékenység vagy tudatos rombolás? Miért nem egészségügyi célokra fordítják a gyógyszergyártók megemelt befizetési kötelezettségeiből származó plusz-bevételeket? Miért a jómódúak adócsökkentésének finanszírozására és Orbán Viktor fogorvosára költenek? Nem erről volt szó! Ez nem egészségpolitika, ez egy beteg politika!

Budapest, 2011. május 21.

Szilágyi László
Országgyűlési képviselő
az Egészségügyi bizottság tagja