A dohánylobby a Kormány álláspontját mondja?

  • Beküldve: 2010. október 25.

Kérdésem a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz

Tisztelt Államtitkár Úr!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon évente 28 ezer ember halála írható a dohányzás rovására. A legutóbbi három évtizedben 800 ezer magyar halt meg dohányzás okozta betegségek miatt. Mindezen túl a betegségek kezelése is horribilis összegekbe kerül!

Az illetékes EU-biztos, John Dalli a dohányzásra vonatkozó jogszabályok szigorítását tervezi 2011-től, a WHO ajánlásai alapján.

A cél, hogy minden tagállamban csökkentsék a dohányzás vonzerejét. Az unió a nikotinfüggőséget okozó anyagok mennyiségének csökkentését szeretné elérni a dohánytermékekben, és a cigarettához való bolti hozzáférést is megnehezítené, valamint teljes dohányzási tilalmat szeretne elérni a nyilvános helyeken.

Ezzel szemben Magyarországon Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz) elnöke szerint a Kormány nem fogadja el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Dohányellenőrzési Keretegyezményének tervezett módosítását. Ezzel védené, úgymond, a munkahelyeket.

Milyen érdekes, hogy egy lobbi-szervezet nyilatkozik a Kormány nevében!

Tisztelt Államtitkár Úr!

Mennyi munkahely szűnik meg évente épp a dohányzás okozta betegségek és halálozás miatt? Mennyi munkaidő esik ki a termelésből ezen okok miatt? Valóban úgy döntött a Kormány, hogy nemzetgazdasági szempontból előnyösebb a dohánytermelők munkahelyének biztosítása, mintha számukra új munkahelyeket hoznának létre?

Az a hír járja, hogy nominálértékben is kevesebb jut jövőre egészségügyre, mint idén. Ha lesz is egymillió munkahely 10 éven belül, lesz-e egymillió egészséges munkaerő?

Miniszter Úr, kérem, nyugtasson meg: ugye, a magyar kormány nem válik a dohányipari lobbi szócsövévé és nem áldozza fel százezrek egészségét?

Várom válaszát.

Budapest, 2010. október 22.

Szilágyi László
LMP