Emlékművet vagy árvízvédelmet?

  • Beküldve: 2013. október 14.

Írásbeli kérdést intézek Pintér Sándor belügyminiszterhez az árvízi emlékművek ötletével kapcsolatban. Esztergom már jelezte, hogy nem emlékművet akar, hanem rendes árvízvédelmet.

Tisztelt Miniszter Úr!

Sajtóhírek szerint a nyári árvízi védekezést kísérő összefogásnak szeretne emlékművet állítani a kormány a munkálatokban részt vevő 95 településen. Sőt, az érintettekkel fizettetve meg a legfeljebb kampányfogásként értékelhető, de még úgy is értelmetlen beruházásokat. Az egyik kiszemelt településen, Esztergomban, tudomásunk szerint már válaszoltak is a kormányzati megkeresésre: jelezték: hogy ők a maguk részéről nem emlékművet szeretnének, hanem inkább azt a körgátat, amelyhez évek óta hiába várnak segítséget, és amely nélkül a város árvízi biztonsága meglehetősen foghíjas. A fentiek miatt választ várunk a minisztertől az alábbi kérdésekre:

1. Kiszámolták-e, hogy mennyi pénzből lehetne 95 településen árvízi emlékművet állítani?

2. Pontosan mit tartalmaznak azok az emlékmű-típustervek, amelyekből a települések választhatnak?

3. Kik és mennyiért készítették el a terveket?

4. Kíván-e támogatást nyújtani a kormány az emlékművek felépítéséhez?

5. Mennyi közpénzt szán erre?

6. Mekkora károkat okozott a nyári árhullám, és mennyibe került az államnak illetve az önkormányzatoknak a védekezés?

7. Mit tettek azóta annak érdekében, hogy a hasonló haváriák - amelyeknél csak a mentésben részt vevő lakosság önzetlensége és a szerencse segített az országos méretű katasztrófa megelőzésében - ne ismétlődhessenek meg?

8. Mikortól tervez áttérni a kormány - a saját maga által készített vízstratégia javaslatainak megfelelően - az árvízi katasztrófaelhárításról a tervszerű megelőző árvízvédelemre?

9. Terveznek-e a márciusi hóvihar utáni mentés résztvevőinek is emlékművet állítani (ott ugyanis valóban példátlan lakossági összefogással valósult meg az állam részéről bajban hagyott polgárok mentése, az illetékes állami intézmények pedig szintén példa nélküli felelőtlenséggel és nemtörődömséggel kezelték a helyzetet)?

Tisztelettel:

Szilágyi László

független parlamenti képviselő