Gátat a gátnak

  • Beküldve: 2011. február 04.

Elhangzott 2011. február 4-én, a Lánchíd mellett a Duna-parton tartott sajtótájékoztatón

 

"Az LMP azért hívta ma ide a sajtó képviselőit, mert Orbán Viktor kormánya az Új Széchenyi Terv szerint dunai vízlépcsők megépítését tervezi. Az LMP azért hívta ma ide Önöket, mert a kormány a Duna-ügyében is lelkiismeret-furdalás nélkül szembefordul saját választási ígéreteivel.  Pár hete az USZT sajtótájékoztatón láthattuk, hogy a magyar köztársaság miniszterelnöke még büszke is erre.

Nap, nap után azzal szembesülünk, hogy a Fidesz semmibe veszi a rendszerváltás legfontosabb eredményeit. A demokratikus vívmányok sorra mennek a kukába. Most, ha teljesül, amit az Orbán-kormány tervez, a rendszerváltás egyik legszebb összefogása, a Duna-mozgalom bátor erőfeszítéseinek eredménye végzi a szemétben. Emlékezzenek – az esztelen bős-nagymarosi erőmű volt az ügy, ami mellett egységesen sorakozott fel minden politikai erő, a legkülönbözőbb nézeteket valló polgárok.  Emlékezzenek - a legszebb tájainkat fenyegető, pazarló beruházás testesítette meg azt a buta önkényt, ami lesajnálta az ország érdekeit, és ami ellen mindannyian egységesen tiltakoztunk. Akkor még a Fidesz is.  

De Orbánék jóval később is felléptek a szocialista kormányok gátépítő ötleteivel szemben és akkor még hangosan ellenezték vízlépcsőket. Még tavaly májusban is – ennek nincs egy éve - hogy a Dunaszaurusz című konferencián Illés Zoltán, leendő környezetügyi államtitkár, és Deutsch Tamás EP-képviselő egyértelműen elutasította a duzzasztóműveket. Hol vannak ilyenkor ezek az emberek? Ma ezek az emberek hallgatnak. Hallgatnak és hagynák, hogy amit 89-ben elértünk, az most pár év alatt elvesszen.  

A nemrég meghirdetett Új Széchenyi Terv egyik (közlekedésfejlesztési) fejezete szerint a Dunán gátakat kell építeni és ezzel kapcsolatban csupán a társadalmi ellenérzéseken kell felülkerekedni. A Fidesz tehát, amíg ez politikai céljainak megfelelt, a legkeményebben ellenezte a vízlépcsőket, gátlástalanul felhasználva a Duna-mozgalmak támogatását saját politikai céljaira. Ma Orbán Viktor szerint a dunai gátak megépítéséhez csupán egy kis agymosásra van szükség.

Melyik Orbán Viktor az igaz? – kérdezzük most. Az amelyik 1989-90-ben, 1998-ban, de még tavaly tavasszal is kiállt az erőműtervekkel szemben, vagy az amelyik büszkén jelenti be a dunai duzzasztást tartalmazó Új Széchenyi Tervet?

A kormány az ÚSZT alapján a folyó bevízlépcsőzését tervezi. Az LMP szerint ez veszélyesen ostoba ötlet.  Ma síkvidéki nagyerőművet ebbe az országba ép eszű emberek nem épít. Egy ilyen vízlépcső elképesztően drága – ezt ma az ország nem engedheti meg magának.

Egy ilyen vízlépcső súlyos környezeti károkat okoz és veszélybe sodorja az ivóvíz-ellátást. A lakosság ellenérzései is pontosan a fenti okokból fakadnak. Ha ezen a Fidesz egy költséges kormányzati propagandakampánnyal akar változtatni, akkor azt kell mondanunk, hogy az ország miniszterelnöke sajnos egyre jobban hasonlít azokhoz, akik ellen 20 éve maga is tüntetett.

A gátépítés ellentmond az Európai Unió céljainak, amikkel Magyarország egyetértett és elfogadott. Nem véletlenül – hanem mert ez az érdeke. A gátépítés ellentmond az EU Duna-stratégiájában található céloknak és az ún. Víz Keretirányelvnek, amiben Brüsszel jó vízminőség elérését írja elő. 

Az LMP a Fidesz-kormánnyal ellentétben a Duna és környezetének fenntartható fejlesztését célozza. Ez azt jelenti, hogy az energetikai vagy hajózási szempontok csak az ökológiai célokkal összhangban valósíthatók meg. Ehhez átgondolt, távlatos elképzelésekre van szükség, amelyek nem változnak évről-évre. Olyan politikusokra van szükség, akiknek egy nemzeti ügyben nem változik attól a véleményük, hogy hatalomra kerülnek. Olyan Duna-politikára van szükség, amelynek elemei nem mondanak ellent egymásnak. Ilyen politikát várunk a kormánytól.

"