Gyógyszerrazzia

  • Beküldve: 2013. május 29.


„A gyógyszerészeti államigazgatási szerv (GYEMSZI) olyan jogokat kap a Nemzeti Ügyek Parlamentjétől, amely boldogabb demokráciákban csak a nyomozati szerveknek adatik meg. Ha ezt elfogadják, még nehezebb lesz elhessegetni azt a gondolatot, hogy rendőrállamban élünk.

A nem túl T. Ház előtt lévő törvényjavaslat szerint „a tényállás tisztázása érdekében” a gyógyszerészeti hatóság „bármely helyszínt átkutathat, oda önhatalmúlag, a tulajdonos (birtokos), illetve az ott tartózkodó személyek akarata ellenére beléphet, e célból lezárt területet, épületet, helyiséget felnyithat”. Lehet „adathordozóról fizikai tükörmásolatot készíteni”, „jogosult megismerni és kezelni az ügyfél és az ügyféllel kapcsolatba hozható személyek személyes adatait”. Mindezen razziacselekményre előzetes ügyészi jóváhagyással kerülhet sor. A békeidőben bírósági hozzájárulás kellett egy emberes házkutatáshoz, az már a Népi Kétharmad innovációja, hogy az ügyészség is engedélyezhet ilyet. Ha van ilyen papír, 90 napig be lehet hatolni bárkihez, bárhova.

Természetesen mindent meg kell tenni az egyre komolyabb gyógyszerhamisítási jelenségek ellen, de ezzel az eljárási lehetőséggel, bármely céget, akár alaptalan gyanúsítással is ki lehet iktatni (és helyzetbe lehet hozni ezáltal egy másikat)!

Ilyen hatósági jogkört egy normál közigazgatási hatósági eljárás nem kíván, bűncselekmény gyanúja esetén viszont az ehhez értő rendőrség közreműködésével ma is megvannak a fenti eszközök. Ha arra irányulna a törvényjavaslat, hogy legyen szorosabb az együttműködés és az információcsere a szakhatóság és a rendőri szervek között, nem lenne semmi kifogásunk, de az OGYI ne razziázzon, nem ez a feladata!

Mióta a Fidesz-KDNP kormányozza az országot, önkényuralmi rendszerekre jellemző módon burjánzanak el az erőszakot is alkalmazó és/vagy a magánszférába is behatoló szervezetek. Semmi szükség arra, hogy újabb erőszak-szervezettel bővüljön a már így is hosszú sor. Ezt semmilyen egészségügyi, gyógyszerszakmai szempont nem indokolja!

Szilágyi László