Hogyan fogja teljesíteni a kormány az uniós hulladékgazdálkodási kötelezettségeket?

  • Beküldve: 2011. július 11.

azonnali kérdés a Vidékfejlesztési Miniszterhez

SZILÁGYI LÁSZLÓ (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A csomagolási gumiabroncs és egyéb hulladékok hasznosításáról rengeteget beszéltünk az elmúlt hetekben itt a Házban, bár nem eleget, most mégsem ezekről szeretnék szólni.
Rengeteg egyéb uniós kötelezettségünk is van, és előrebocsátanám, számomra nem elsősorban az a fontos, hogy az Uniónak minél jobban és minél pontosabban megfeleljünk, hanem ezek a kötelezettségek nagyon fontosak, és minket elvisznek valamiféle fenntartható hulladékgazdálkodás irányába.
Kérdezem ezekkel kapcsolatban: a szerves hulladékok lerakási korlátozásának hogyan fogunk tudni megfelelni? Milyen intézkedések történtek az elmúlt egy évben?
Ugyanígy az építési és bontási hulladékok hasznosításával kapcsolatban mi történt? 70 százaléknyi hulladékot kell majd az építési kategóriában hasznosítanunk 2020-ig, ami brutális intézkedéseket követel már most. Ugyanígy a háztartási hulladékok hasznosítási kötelezettségéről is szó lehetne a hierarchiának való megfelelés és az életciklus-szemlélet jegyében. Nem látjuk a stratégiát, az országos hulladékgazdálkodási tervet, amit réges-régen ide kellett volna már elénk hozni, és késik az uniós keretirányelv implementálása is, december 12-én már hatályba kellett volna lépnie. Nincsen hulladékgazdálkodási törvény, nincsen hasznosítási terv, nincsen megelőzési terv. Ami van, az a termékdíj újraszabályozása, még a múlt héten fogadta el a parlament az új törvényt, ma este már módosítani is kell. Kérdezem: ez miféle jogalkotás?
Ami viszont nincsen: nincsen betétdíj, ami megoldaná a visszagyűjtést, nincsen hasznosítási díj, ami beindítaná a kis- és középvállalkozások hasznosítási programjait, nincsen landfill tax, ami a hasznosítás felé terelné az egész piacot, és nincsen differenciált hulladékdíj, ami ösztönözné az embereket a szelektálásra és a komposztálásra, és akkor még nem beszéltünk a megelőzési intézkedésekről. Csak ez a bizonyos termékdíj van - bár ne lenne ilyen formában!
Kérdezem: mikor indulunk el a fenntartható irányba? Köszönöm szépen előre is a válaszát. (Taps az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Megadom a szót Illés Zoltán államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. ILLÉS ZOLTÁN vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselő Úr! Hogyha egy parafrázissal kívánnék válaszolni önnek, hogy hogyan fogja teljesíteni a kormány az uniós hulladékgazdálkodási kötelezettségeket, akkor azt mondanám, hogy pontosan, szépen, mint ahogy a csillag megy az égen, és így tovább, és így tovább.
Tisztelt Képviselő Úr! 2010. december 12-éig kellett volna az Európai Unió által követelten elfogadtatni a hulladékgazdálkodási törvényt, és ez nem mentség, de az összes európai uniós tagországban ez nem történt meg. Ebből az következik, hogy az Európai Unió az összes tagországot írásban fölszólította. Én a magam részéről pontosan egyedül, egy személyben akadályoztam meg annak a törvénynek ez év elején történő parlamenti benyújtását azért, képviselő úr, mert először - egy példával élve - a háznál az alapot építjük föl, és csak utána a falakat meg a tetőt. Magyarul, először a pénz kellett, képviselő úr, amit ön is akadályozott az elfogadás tekintetében, és elég sok másik érdekcsoport, úgyhogy csak így vitézkedjen ezekkel a kérdésekkel.
A pénz pedig azt jelentette, hogy a termékdíjtörvény kapcsán 26 milliárd forint áll rendelkezésre arra a hulladékgazdálkodásra, amely ezek után fog következni, mégpedig azon európai uniós prioritási lista kapcsán, amelyet eddig nem érvényesítettek. Mindaz, amit ön hiányként mondott, ez így igaz, de az elkövetkezendő hónapokban mind a hulladékgazdálkodási törvény, mind a hozzá tartozó 38 végrehajtási utasítás, mind a betétdíjrendszer, mind az elhelyezési rendelet, az összes el fog készülni, szeptember elején kerül a Ház elé, és 2012. január 1-jével fog Magyarországon életbe lépni.
Ami pedig a dumát illeti, nagyszerű programok voltak az elmúlt időszakban, ilyen stratégiák meg olyan tervek, csak soha nem csináltak meg belőle semmit sem. Tehát nem beszélni kell erről, hanem megcsinálni a dolgokat. Ez lesz a következő időszakban.
Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok és a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra megadom a szót Szilágyi László képviselő úrnak. Parancsoljon, képviselő úr!

SZILÁGYI LÁSZLÓ (LMP): Államtitkár Úr! Eszembe nem jutna vitézkedni, sőt dumálni sincs kimondott kedvem, de azért hadd kérdezzek már egy-két dolgot. Tudja-e ön például, hogy hova viszik Bicskéről a hulladékot? Én megmondom: Ajkára; tehát Bicskéről Ajkára. Ugyanígy, Esztergomból hova viszik a hulladékot? Polgárdiba. Tehát tökéletes káosz van ebben az országban ilyen tekintetben. Ezt a káoszt nem önök okozták, viszont egy év alatt semmit nem tettek annak érdekében, hogy ez valamilyen módon elmúljon.
Tudja-e, hogy mennyivel növekedett a hulladék egyes olyan térségekben, ahol megindultak az uniós nagyprojektek, ahol elkezdtek működni a nagy lerakók? Bizony, 40-50 százalékkal. Tudja-e, hogy hány százalékot tudunk begyűjteni mostanában italcsomagolásokból Magyarországon? 20-at sem, míg Németországban, Franciaországban, Norvégiában 95-98 százalékot is begyűjtenek betétdíjjal, és ezért kellene ezt a szabályozást már végre elkezdeni.
Az a kérdésem továbbra is, hogy mikor. (Az elnök csenget.) Én nem nagyon hiszem el, hogy ez szeptemberre készen lesz. Mikor fognak ehhez hozzálátni, és ide hozzánk behozni?

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg az államtitkár urat is. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. ILLÉS ZOLTÁN vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Természetesen én a hitbéli dolgokat nagyra értékelem, higgyünk itt is meg más helyen is, többek között a templomban. Önnek nem kell elhinnie mindazt, amit én mondtam, hanem majd megtapasztalja vagy nem, és akkor majd szeptemberben megkérdezheti. Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy a betétdíj kapcsán teljesen egyetértünk. Pontosan, betétdíj kell, amely révén a csomagolás egy részét vissza lehet gyűjteni 95 százalékban. Csak emlékeztetek rá, ebben a hazában azért volt betétdíjrendszer az előző társadalmi-politikai rendszerben, sikeresen szétverték az elmúlt időszakban, ezt kell helyreállítania ennek a kormánynak az emberek érdekében.
Ami pedig az ön által fölsorolt településeken történő hulladékszállítást illeti, bizony a regionális hulladéklerakók létrehozatala a legnagyobb hibák közé tartozott, és nem az európai uniós prioritási lista alapján történt, ugyanis a lerakás az utolsó ezen a listán, és nem elfogadható az Európai Unió által, ennek ellenére Magyarországon, láss csodát, regionális hulladéklerakókat létesítettek, amivel csak a káoszt növelték.
Bontási törmelék: meg fogjuk oldani például úgy, hogy ösztönzőrendszerrel az Útalapba fog beépülni, és nem lerakóhelyekre vagy illegálisan kerül elhelyezésre.
Köszönöm, elnök úr.