Hogyan lesz ebből hulladékmegelőzés?

  • Beküldve: 2012. április 19.

http://sgis1.parlament.hu/cgi-bin/mkogy/playseq?date1=20120416&time1=121...

Nem tudom, tisztelt képviselőtársaim, előfordult-e már a Ház történetében, hogy egy képviselő ne kapjon szót egy parlamenti bizottságban. Velem a múlt héten ez történt, ezért most felteszem ilyen keretek között a kérdést. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) Gondolom, így már fogok kapni erre választ. Biztos egyébként nincsen szerencsém, mert a legutóbbi napirend előtti felszólalásomra nem válaszolt a kormány, sőt, azóta írásban sem válaszolt. Még az is szép, hogy akkor egyáltalán szót kaptam.

Tehát itt a hulladékmegelőzésről volna szó. Legutóbb a fenntartható fejlődési bizottságban a Hulladékgazdálkodási Ügynökség igazgatóját hallgattuk meg, és nagyon sok kérdésre elhangzott nagyon sok válasz. Olvastam is a jegyzőkönyvben, de néhány kérdés mégis alapvetően kimaradt. Nagyon érdekelne, hogy hogyan reagált az Európai Bizottság a magyar termékdíjrendszerre. Úgy tudjuk, hogy kötelezettségszegési eljárás indult. Nagyon jó lenne tudni, hogy mennyi az idén hasznosított hulladék mennyisége, tehát a már hasznosított hulladék mennyisége. Erről egyáltalán nem lehet adatokat látni.

Azt mondja az igazgató úr, hogy ne gondolja senki, hogy azért működik a hulladékgazdálkodás, mert van termékdíj. Ez nagyon érdekes, mert egy írásbeli kérdésemre is kaptam egy ilyen értelmű választ. Az lenne a kérdésem, komolyan gondolják-e, hogy működhet a begyűjtés és a hasznosítás támogatás nélkül. Márpedig most fél évig egyáltalán nincsen semmiféle támogatás. Tendert is csak kettőt írtak ki. Kérdés, hogy mikor lesz kiírva a többi, és hogyan fog elindulni ez az egész folyamat. Nincs-e az a veszély egyébként, hogy külföldi szolgáltatók elviszik a begyűjtést és a hasznosítást, és a magyar ipar pedig összeomlik?

Hogyan fogják elérni az Unió által előírt hasznosítási arányt, hogyha fél évig nem lesz semmiféle finanszírozás? És a fő kérdés, hogy hogyan lesz ebből megelőzés. Hogyan fogja ez a termékdíjrendszer elősegíteni a betétdíjat? Hogyan kell majd módosítani ezt a teljesen rossz termékdíjas szabályozást, hogyha valódi betétdíjat akarnak ezen a piacon elérni?

Köszönöm szépen előre is a válaszát. (Taps az LMP padsoraiból.)

a kormány válasza:

DR. BUDAI GYULA vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Megadnám önnek a szót, mivel egymás mellett ülünk, és szoktunk azért beszélgetni, tehát ezt a kérdést ne velem szemben fogalmazza meg, hogy önnek nem adtak lehetőséget a véleménye elmondására.

Én megpróbálok röviden válaszolni az ön által feltett kérdésekre. Én úgy gondolom, hogy az új hulladéktörvény alapvetően szolgálja majd azt a társadalmi és környezetvédelmi célt, hogy minél kevesebb hulladék képződjön akár a lakosságnál, akár a gazdaságban. Illetőleg a törvény szellemisége, illetve néhány paragrafusa konkrétan foglalkozik a megelőzéssel és azokkal a kérdésekkel, amelyek erre lehetőséget biztosítanak.

Hogy az Európai Unió miként foglalt állást ebben a kérdésben, képviselő úr, szeretném tájékoztatni, köztudomású, hogy előzetes notifikáció céljából megküldésre került a törvényjavaslat az Európai Bizottságnak. Az Európai Bizottság három hónapon belül befejezte a vizsgálatot, és megjegyzést tett a törvényjavaslatra, valamint Ausztria, Franciaország és Németország pedig részletes véleményt küldött. Erre való tekintettel ez az eljárási határidő, mármint a notifikációs határidő, további 3 hónappal meghosszabbodik, így 2012. július 2-áig tart, vagyis eddig az időpontig az Országgyűlés zárószavazással ezt a törvénytervezetet nem tudja elfogadni.

Tehát mindenképpen meg kell várni az Európai Bizottság, illetve a három említett tagállam véleményét ezzel kapcsolatban.

Arra vonatkozóan, hogy ön azt hiányolja, itt konkrét adatok a hulladékképződés vonatkozásában nem jelentek meg, azt gondolom, képviselő úr, az a jogszabály, ami a hatályos termékdíjtörvény gyakorlati eredményének tekinthető, illetve azok az eredmények már konkrétan azért visszautalnak erre vonatkozóan, természetesen (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) a konkrét adatok ezt követően várhatók.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

viszontválaszom:

SZILÁGYI LÁSZLÓ (LMP): Köszönöm. Államtitkár Úr! Félek, hogy kétféle dologról beszélünk. Ön a hulladékos törvényről beszélt, én pedig a termékdíjtörvényre kérdeztem rá, arra a termékdíjtörvényre, amelyet a kihirdetés napján már módosítottak, és utána még a hatálybalépés előtt háromszor. Azt kérdeztem, ehhez mit szól az Európai Bizottság, és ez a szabályozás vajon átmegy-e a rendszeren.

Többször kifejtették, hogy szeretnék, ha az újrahasználható csomagolások termékdíjmentesek lennének. Kérdés, hogy hol lehet, melyik az a honlap, ahol regisztrálni lehet ezeket a csomagolásokat, és hogyan állhatott az elő, hogy az első negyedévben egyetlenegy ilyen regisztráció sem történhetett, pusztán mert nincsen rá felület. Ugye, nem ez volt a szándék?

Sorra szűnnek meg a kis- és középvállalkozók a hulladékbegyűjtő szektorban. Biztosan nem ez volt a szándék a termékdíjtörvénnyel. Elindult kifelé a hulladék az országból, és hasznosító cégek fognak emiatt tönkremenni. Biztosan nem ez volt a szándék. Áttérve a hulladéktörvényre: az egyes hulladékok meg majd jönnek befelé, és ön a magyar hulladéklerakókat fogja (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) alaptörvény-ellenesen eldugítani. Gondolom, nem ez volt a valódi szándékuk.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

és a végső válasz:

DR. BUDAI GYULA vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, tisztelt elnök úr. Úgy gondolom, amit a képviselő úr állít, az azért nem fedi teljes mértékben a valóságot, ugyanis úgy gondolom, már van pozitív hatása. Az egyes nagy hipermarketek pénztárainál megszüntették az ingyenesen osztogatott műanyag zacskókat. A termékdíjtörvény jó hatásának minősíthető, hogy a nagy hipermarketek a műanyag zacskók elmaradását egyfajta zöldmarketingbe csomagolták, vagyis olyan irányban halad ez a jogszabály, amelyet végül is meghatároztunk, illetőleg a műanyag italpalackok egy darabra vetített átlagos tömege jelentős mértékben, 25-30 százalékkal csökkent.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

http://sgis1.parlament.hu/cgi-bin/mkogy/playseq?date1=20120416&time1=121...