Hulladékos kérdések az államtitkárhoz

  • Beküldve: 2011. március 16.

Tisztelt Államtitkár Úr!
Mintha a Kormány az elmúlt 8 hónapban nem csinált volna semmit a hulladékgazdálkodás terén, pedig rengeteg a tennivaló!
http://sgis1.parlament.hu/cgi-bin/mkogy/playseq?date1=20110316&time1=123...

50%-os újrafeldolgozási kötelezettségünk van a lakossági papírra, üvegre, fémre és műanyagra 2020-ig. Most nem tartunk 10%-nál. Mit tett a kormány a cél elérése érdekében?
70%-os újrafeldolgozást kell elérni az építési-bontási hulladékok esetében. Nem tartunk 20%-nál. Történt-e bármi, ami ezt elősegíti?
A lerakott szervesanyagok mennyiségét 2016-ra drasztikusan csökkenteni kell. Mit tesz ennek érdekében a Kormány? Hogyan fogja elterjeszteni a házi komposztálás rendszerét, tehermentesítve ezzel a lerakókat és csökkentve ezzel a háztartások kiadásait?
Mi a helyzet a hulladékgazdálkodás tervezésével? 2 éve nincs érvényes hulladékgazdálkodási terve az országnak, és nem készült el a hulladékgazdálkodási törvény sem. Mikor lesz hulladékos stratégia? Mikor lesz törvény?
A társadalmi részvétel és nyilvánosság erősítése is uniós elvárás, de mintha ez következne a Nemzeti Együttműködés rendszeréből is. Egyeztet-e a tárca az ágazati szereplőkkel? Eddig mintha csak a mi frakciónk állt volna szóba a közszolgáltató és a hasznosító cégekkel.
A megelőzés elveinek megjelenítése és érvényre juttatása a HKI sarokpontja. Miként? Hogyan lesz itt fenntartható termelés és fogyasztás, ami kevesebb hulladékot eredményez?
Kiemelt cél a visszavételi rendszerek szélesítése és erősítése. Mikor lesz betétdíj az egyutas csomagolóanyagokra? Hogyan fogják megerősíteni és támogatni az újratöltős rendszereket?
Nyolc hónapja hajtogatják, hogy államosítják a hasznosítás koordinálását, de miért biztosak benne, hogy ez hozza majd a hatékonyság javulását? Mikor lesz termékdíj-koncepció?
Komolyan gondolják, hogy a közszolgáltatási rendszerekbe kötelezően beleerőltetik az intézményi hulladékok szelektív gyűjtését? Mi lesz így a több ezer kisvállalkozóval, amely erre szakosodott?
Egyáltalán miből lesz forrás a hasznosító kapacitások kiépülésére? Mert a Széchenyi Tervből biztosan nem!
A lakosságot ösztönözni kellene szelektálásra és komposztálásra. Mikor vezetik be végre az arányos és differenciált szemétdíjat?
Nem utolsó sorban: hogyan fognak eltűnni az országot elcsúfító illegális lerakók?

Előre is köszönöm a minden kérdésre kiterjedő választ!

Szilágyi László
LMP