A kormánynak mégis fontos a betegségmegelőzés?

  • Beküldve: 2011. április 05.

Az LMP örül, hogy a költségvetési vitában még lesöpört javaslatát a kormány végre magáévá tette, és áprilistól némi többletbevételhez juttatja azokat a háziorvosi praxisokat, amelyek fokozott figyelmet fordítanak a betegségmegelőzésre.

 

Reméljük, hogy a tárca a háziorvosi körzetek értékelésekor a tervezett indikátorok mellett más népegészségügyi célok érvényesítését is ösztönözni fogja. Ne felejtkezzenek el a méhnyak- és vastagbélrák-szűréseken való részvételi arány növeléséről, továbbá az elhízás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás megelőzéséről, a leszokás segítéséről sem. Ez különösen azok után fontos, hogy drasztikusan csökkent az egészségügy amúgy is rendkívül csekély részesedése a GDP-ből.

Az egészségügyben a gyógyítással egyenrangú feladat a megelőzés. Közép- és hosszú távon ez a befektetés sokszorosan megtérül elmaradó kiadások, valamint a munkában, egészségben töltött életévek miatt. Reméljük, hogy a kabinet a mostani, havi 250 millió forintos keret sokszorosát fogja erre a célra fordítani az egyébként is alulfinanszírozott háziorvosi praxisok ösztönzésén keresztül.

Budapest, 2011. április 5.

Szilágyi László
országgyűlési képviselő,
az Egészségügyi Bizottság tagja