Létezhet a minimum alatti minimum?

  • Beküldve: 2012. szeptember 25.

Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár úr!

Alig lépett hatályba az egyes egészségügyi ellátások új személyi és tárgyi feltételeit szabályozó ESzCsM-rendelet módosítása, az ÁNTSZ máris jelezte, hogy ezeknek ma Magyarországon egyetlen kórház sem felel meg. Számos kórház, illetve kórházi osztály működik évek óta olyan feltételek mellett, ami már a betegellátás biztonságát veszélyezteti.

Jelenleg 6-7 ezer ápoló, és több mint háromezer orvos hiányzik a rendszerből. Miközben az elvárások és a finanszírozás egyre távolabb kerülnek egymástól, a Kormány intézkedéseit a finanszírozás növelése helyett az elvárások csökkentése jellemzi. Létezhet a minimum alatti minimum? Az ellátás színvonalának javításához szükséges többletforrás biztosítása helyett ugyanis a minimumfeltételek módosítása, az ellenőrzések későbbre halasztására történik. A szakdolgozói létszámhiányt a diplomások itthon tartása helyett 8 általánost végzett segédápolókkal pótolná Orbán Viktor ötletekben gazdag főtanácsadója, míg a megüresedett háziorvosi helyek betöltését háziorvosi szakvizsgával nem rendelkező orvosok számára is lehetővé tenné.

A kórházak államosítása, a területi ellátórendszer átalakítása, a gyógyszerkassza megcsapolása és a jelképesnek is alig nevezhető bérrendezési kísérletek nem adnak valós megoldást az egészségügyi ágazat súlyos válságára.

A valódi bérrendezéshez elengedhetetlen lenne plusz források biztosítása az egészségügy számára. Kérdezem, hogy milyen konkrét elképzelései vannak erre a kormánynak?

Mi lesz azokkal az osztályokkal, amelyek nem felelnek meg a minimum feltételeknek? Ezeket bezárják, vagy pedig lejjebb adnak az igényekből?

Milyen tartamos megoldást találnak a kórházak finanszírozására, az egyre növekvő tartozásállomány fedezésére?

Várom válaszát!

Szilágyi László

http://sgis1.parlament.hu/cgi-bin/mkogy/playseq?date1=20120924&time1=115...