Meggyes és tettestársai a háttérbe vonulnak?

  • Beküldve: 2013. október 07.

<img src="http://civilhetes.hu/image/data/cikkek/meggyes_amulat.jpg" width="350" align="left" hspace="5">
<b>A Fidesz az egész sort lecseréli Esztergomban, mint egy hokimeccsen. Miután három évig obstruáltak, minden érdemi kezdeményezést megtorpedóztak, miután lenullázták az esztergomiak hitét abban, hogy valaha visszatérjen a város a normál kerékvágásba, most leültetik a tartalékpadra a fiúkat. Ilyen könnyen nem ússzák meg!</b>

Meggyes Tamás három éve csak hétfőnként jár be a parlamentbe, gombokat nyomogatni. Megszavazott mindent, amit a főnöke kitalált: a gyalázatos <a href="http://www.szilagyilaszlo.hu/content/lex-esztergom-els%C5%91-felsz%C3%B3... törvényt</a>, a várost kivéreztető <a href="http://www.szilagyilaszlo.hu/content/fidesz-megfojtja-esztergomot">inkasszót</a>, aztán az önkormányzatokat hátrányosan érintő törvények egész sorát. Három év alatt egyszer egy másodpercre szólalt fel, annyit mondott, hogy „igen”. A fizetését felveszi és élvezi az immunitást. Szüksége is volt rá, hiszen tíz alkalommal is kérték mentelmi jogának felfüggesztését. Akkor sem szólalt meg, amikor éppen arról a városról barkácsolt törvényt az országgyűlés, amelynek ő a képviselője. Egy szava sem volt, amikor gyakorlatilag gyámság alá helyezték a polgármestert, hiszen éppen ez volt a célja. A „minél rosszabb, annál jobb” taktikát követve rengeteg kárt okozott városának és választókerületének.

És most <a href="http://nol.hu/belfold/meggyes_tamas_kiszall_a_kozeletbol">lecserélik</a>, az általa irányított esztergomi képviselőkkel együtt. Azt gondolja a Fidesz, hogy ez ilyen egyszerű.

Ő pedig azt nyilatkozza, hogy <a href="http://nol.hu/belfold/nepszava__meggyes_nem_akar_lelepni_esztergombol?re... még</a> az ő politikai pályafutásának végéről beszélni. Pedig annak réges-régen vége. 2010-ben nagyon kikapott, mert a város nagy többsége úgy döntött, hogy inkább egy független emberbe helyezi a bizalmát. Az önkormányzati választások éjszakáján <a href="http://www.youtube.com/watch?v=mKN1lEL722Y">elmondta a csapatának</a>, hogy mi várható, hogy „meg fognak akadályozni mindent”, és ehhez tartja magát a mai napig. Akkor kellett volna félreállni, akkor még tudott volna segíteni a városon. Ha nem ragaszkodott volna foggal-körömmel a hatalomhoz, ha nem obstruált volna folyamatosan, akkor most Esztergom előrébb lenne.

11 éves regnálása teljesen lepusztította a várost, miközben presztizs beruházások miatt eladósította. Egy testületi ülésen még el is kottyantotta, hogy szándékosan tette. Több Fidesz-vezette városban követték ezt a stratégiát: felveszünk sok hitelt, kibocsátunk sok kötvényt, látványos fejlesztésekbe kezdünk, amivel tudunk szavazatokat szerezni, aztán ha mi kerülünk hatalomra, majd úgyis konszolidál minket a mi kormányunk. És lőn. Megjegyzem, az önkormányzati adósságátvállalás sem megy olyan simán, mint mondjuk Hódmezőlázárhelyen…

Ezzel a stratégiával Meggyesék tönkretették a várost. Évekig fog húzódni az adósságrendezés, nem lesz forrás fejlesztésekre, az is nagy dolog lesz, ha a közszolgáltatásokat újra be lehet indítani.

Azzal, hogy a Fidesz látszólag a háttérbe tolja Meggyest és nevenincs társait, és új sort tesz fel a pályára, nincs megoldva semmi. Nem fogjuk elfelejteni, hogy ki felelős azért, hogy becsődölt beruházásokat kell kerülgetni a városban, hogy a Tesco-buszon kívül alig van tömegközlekedés, hogy kikapcsolják a közvilágítást, és sorolhatnám. És ezt a borzalmas három évet sem lehet meg nem történtté tenni.

Arról nem is beszélve, hogy az eddigi fideszes közkatonák <a href="http://nol.hu/belfold/tetenyi_eva_nem_banna__ha_meggyes_tamas_megis_mara...ól megsértődtek</a>, és félő, hogy ezután határozatképtelenné teszik a testületet. Ez tovább rontja a város helyzetét. A képviselő-testületet már két évvel ezelőtt fel kellett oszlatnia az országgyűlésnek, ahogy akkor javasoltuk is, és ahogy <a href="http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/mszp-azonnali-lemondast-es... MSZP is követeli</a>. Ha akkor ezt megteszik, ma már nyugodt építkezés folyhatna.

Mi lesz ezután? Steindl városatya, aki eddig Meggyes helytartója volt, felfelé bukott a Fideszben, és ne feledjük, ezután is ott ülnek a városi közműcégekben a jó elvtársak, akik majd tovább szabotálnak minden értelmes kezdeményezést. És majd jön Völner Pál (aki infrastruktúráért felelős államtitkárként mindezt végignézte) és minden héten felavat valamit, majd Esztergom lesz itt a koronaékszer a választási kampányban.

Csakhogy ezt senki sem fogja a Fidesznek elhinni, és az eddigieket sem fogja senki megbocsátani nekik.

Szilágyi László