Miért űzi el a Kormány a fiatal orvosokat az országból?

  • Beküldve: 2011. június 14.

interpelláció a rezidensekért és az egészségügyi szakdolgozókért

Tisztelt Miniszter úr!
Nem először, s valószínűleg nem is utoljára hangzik el interpelláció a rezidensek és az egészségügyi dolgozók ügyében. Kérem, kíméljen meg a már ismert szövegek elismétlésétől. Ne okolják tovább az elmúlt nyolc évet – mert amikor az MSZP-kormányok alatt történt forráskivonást kárhoztatják, akkor egyetértünk Önökkel, hanem cselekedjenek!
Minden mozgalomnak van egy szimbolikus alakja. A rezidens-mozgalom esetében ez kétségtelenül Fintha Attila, aki hiába jelezte az Orvosi Kamarának, hogy a nincsből nem tud kamarai tagdíjat fizetni. A Kamara éppoly hajthatatlan, mint a Kormány.
Kevesebb olajrészvény-vásárlást, több orvost! Ne engedjék, hogy Fintha Attila és társai anyagi kényszerből itt hagyják hazájukat!
A magyar rezidensek százai helyezték letétbe lemondásukat december 31-i hatállyal. El fognak menni, ha nem tesz a Kormány valamit! Amikor a Magyar Rezidens Szövetség Orbán Viktornak írt levelet, egy főosztályvezetőtől kaptak csak választ. Semmi jel nem mutat arra, hogy a Kormány emberszámba veszi őket, és meg akarja oldani az egészségügyben tapasztalható humánerőforrás-krízist.
Ha hinnénk az összeesküvés-elméletekben, azt mondanánk: Orbán Viktor és Matolcsy György az ágazat tudatos rombolását folytatja, az Ön – már megbocsásson! – naiv asszisztenciája mellett. De nem mondunk ilyet, mert nem hiszünk az összeesküvésekben és nem akarjuk Önt megsérteni.
Tisztelt Miniszter Úr!
A kérdésem egyszerű: teljesítik-e, igen vagy nem, a rezidensek követeléseit, melyek közül a legfontosabb az, hogy a fizetésük elérje a havi nettó kétszázezer forintot. Ha igen, azt jelentsék be most, ha nem, akkor is. Ne tartsák bizonytalanságban az érintetteket! Igen vagy nem?
Tisztelt Miniszter úr!
Önök ugyanúgy megalázták a rezidenseket, mint a tűzoltókat, rendőröket, bírákat, pedagógusokat. A kormányváltást követően az orvosok egy teljes éven át vártak türelmesen, ám a szégyenletesen alacsony bérek rendezése elmaradt. Önöket az orvosok segítették a kétharmadhoz, de most már biztosak lehetnek benne: ők is fogják a Fideszt megbuktatni.
Az egészségügyben dolgozók nem hisznek már a dakota mesékben: pontosan látják, hogy az ő nettó jövedelmük jelentősen csökkent, s a pénzt az Orbán-kulccsal a gazdagok zsebébe tették át. A kezdő orvosok és szakdolgozók havi 80 ezer forintért általában heti hatvan-hetven órát dolgoznak – ez nyugodtan nevezhető embertelennek. De nemcsak ők, az ágazati dolgozók nagy többsége is kizsigerelve, megalázva, becsapva érzi magát.
Miniszter úr a pár hete zajlott bizottsági meghallgatásán valami olyasmit mondott az egészségügyből az Orbán-kormány által kivont hatalmas összegeket firtató kérdésre, hogy: igaz, igaz, de az oktatási és a szociális szféra sem járt jobban.
Gratulálunk!
Mit fognak tenni a következő hetekben??