Miért nehezíti feleslegesen a kormány a betegek, az orvosok, és a gyógyszerellátók életét?

  • Beküldve: 2012. február 27.

E hét csütörtöktől alapvetően megváltoznak a vényköteles gyógyszerek felírásának és kiváltásának szabályai: egy vényen 30 napra lehet gyógyszert felírni és a kezelési időszakot is fel kell tüntetni, melynek kezdete előtt legfeljebb 7 nappal váltható ki a készítmény. A kormány által választott eszköz rossz.

Ilyen formában könnyen sokmilliós kár és káosz keletkezhet a gyógyszerellátásban. A piac csaknem valamennyi szereplője számára felesleges veszteségeket okozhat.

Milyen hatásai lehetnek ennek?

• a betegek körülményesebben és drágábban jutnak a gyógyszereikhez. Sok kistelepülésen élő és idősebb honfitársunk számára ez problémát jelent.
• megnövekszik az orvosok leterheltsége, miközben elvesszük tőlük a döntés lehetőségét, hogy meghatározzák, melyik betegek milyen időtartamra írnak fel készítményeket.
• Számolnak-e azzal, hogy az orvos által kontrollálhatatlan vény nélküli szerek forgalma meg fog nőni?
• nőnek a TB költségei, többe fog kerülni a gyógyszerkasszának a havi adagokban kiadható ellátás. A háromhavi kiszerelés számos esetben olcsóbb, mint 3 db egyhavi, így a beteg és az E. Alap bánja. A támogatott szerek közül a magasabb dózis, nagyobb kiszerelés a támogatottabb jelenleg, pl. koleszterincsökkentőknél, szorongáscsökkentőknél. Ha kötelezően csak kisebb kiszerelés adható ki, a betegek elesnek ettől a támogatástól.
• a 3 havi magyar csomagolású gyógyszereket nem tudják a gyártók értékesíteni, ami jelentős veszteségeket okoz nekik.

A kormány ismét elkerülte az egyeztetést a gyógyszerpiac szereplőivel, akiket egyébként is lassan ellehetetlenít a kormány. Az elmúlt lassan két év forráskivonásával lassan a folyamatos ellátást veszélyeztetik.

Mi indokolja a kormány ezen lépését? Kinek jó ez?