Mikor tudhatunk meg végre valamit a második Orbán-csomag megszorításainak részleteiről?

  • Beküldve: 2011. május 16.

Ma sem kaptam érdemi választ arra, hogy miként érinti a Nemzeti Erőforrás Minisztérium költségvetését a februári zárolás. Azonnali kérdésem szövege:

Februárban a Kormány egyes kiadások zárolásáról határozott, vagyis hamar felülírta saját költségvetését, melyet a Parlament elfogadott. Hogy ezek a zárolások mely kiadási tételt hogyan érintik, azt a Kormány részben még ma is titkolja.
Az LMP áprilisban írásbeli kérdést intézett Réthelyi Miniszter úrhoz. Ennek címe a következő volt: „Pontosan mely költségvetési tételeket érinti az ún. stabilitási tartalékképzés, vagyis a zárolás, amit a köznyelv csak második Orbán-csomagként emleget?”
Sajnos a minisztériumi válasz nélkülözte a konkrétumokat. Hivatkozott arra a rendeletre, amely már három hónappal ezelőtt nyilvánosságra került, és a NEFMI fejezetének néhány tételét sorolja a megszorítások által nem érintett körbe. De mi nem ezt kérdeztük.
A válaszlevélben az szerepel, hogy, idézem: „a Minisztérium egy intézkedési terv alapján egységesen hajtotta végre a zárolást”. Az első kérdésem tehát az, hogy mikor hozzák nyilvánosságra ezt az intézkedési tervet?
Saját maguknak is ellentmondva azt is írták a válaszlevélben, hogy „a tartalékképzés részletes tartalmáról mostanáig nem született végleges Kormánydöntés”. Most akkor intézkedtek, vagy sem? Ez a második kérdésem. Lehetséges volna, hogy több mint 3 hónap elteltével még mindig nem születtek meg a döntések? Mire várnak? Vagy mindez porhintés, titkolózás csupán?
Kérdezem továbbá, s ez a harmadik kérdésem: szövegértési nehézségekkel vagy szándékossággal magyarázható, hogy a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési fejezetét érintő kérdésekre Miniszter úr még tessék-lássék sem válaszolt, megszegve ezzel a Házszabályt?
Az írásban feltett 285 kérdésünkre várjuk tehát, továbbra is, megtisztelő válaszát!