Patikamutyi - a trafikmutyi után

  • Beküldve: 2013. június 26.

A kormány egyrészt teljesen fölöslegesen tulajdonszerzésre kényszeríti a patikusokat, és emiatt államilag támogatott hitelekkel, illetve állami tőkebefektetéssel terheli meg a költségvetést, másrészt azoktól a patikusoktól, akiknek még így sem telik a vásárlásra, lényegében elveszi a gyógyszertárat, hogy később a haveroknak átjátszhassa.

A kormány államosítaná azokat a patikákat, amelyeket az ott dolgozó gyógyszerészek nem képesek megvásárolni – ezt tartalmazza a Balog Zoltán miniszter által váratlanul benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslat. Az állam ezután a közpénzből megvásárolt gyógyszertárakra pályázatokat hirdetne.

Láttuk már a trafikoknál, mennyire igazságosan döntenek az ilyen pályázatokon. A javaslat nyilvánvaló célja, hogy a Fidesz-közeli vállalkozóknak ne csak trafikjuk, hanem gyógyszertáruk is legyen. A trafikmutyinál már láttuk, hogy a Fidesz-kormány trükkje a fogyasztóknak drágulást hoz, megemelték az árrést, hogy elég vastagon legyen kibélelve a Fidesz közeli baráti vállalkozók zsebe. Félő, hogy ugyanez következne be a gyógyszertáraknál is, a betegek még drágábban juthatnának hozzá a gyógyszereikhez.

Meg kell akadályozni, hogy a Fidesz ismételten a lakosság – ezúttal ráadásul a beteg emberek – kárára tömje meg a barátok zsebét.

Budapest, 2013. június 25.

Szilágyi László

országgyűlési képviselő, az egészségügyi bizottság tagja