A rock’nroll-tól a totálgázig

  • Beküldve: 2012. február 01.

- Sziasztok, Norbi* vagyok. Függő - kezdte a fiatal srác az asztal mögött. – Böbe* vagyok, felépülő függő – vette át a szót a lány. Egymásnak adják a mikrofont. Nem nagyon tudom visszaadni azt a drámát, ami a beszédükből kirajzolódik.

- 3 éve, 3 hónapja és 12 napja józanodok. Végigjártam minden fázist, a rock’nroll-tól a totálgázig. Faterom állandóan odavolt, dolgozott. Mikor hazajött, már aludtam, mikor elment, még aludtam. Anyával függő kapcsolatom alakult ki, később cinkosommá lett, amikor anyagozni kezdtem.

- Nem tudtunk mit kezdeni egymással az anyámmal. Nagyon érzékeny voltam, a legkisebb problémát is hatalmasra nagyítottam. Hamar összejöttem valakivel, mindent kipróbáltunk, vidékre akartunk költözni, hogy termeszthessük az anyagot. A durvább szerekre nem szoktam rá, mert brutális hatással voltak rám. De minden bulin kiütöttem magam valamivel, mégpedig azonnal. Fű, hasis, gomba. Most kezdem értékelni a kapcsolataimat, először a tudatommal, aztán az érzelmeimmel.

Mindez a Drogprevenciós Alapítvány (DPA) rendezvényén hangzott el. A DPA Újpalotán működtet ambulanciát 2006 óta, a helyi önkormányzat támogatásával. Drogoplex-nek nevezik a szolgáltatáscsomagot, amely állapotfelmérésből, egyéni konzultációból, pszichiátriai segítségnyújtásból, helyettesítő kezelésből (metadon), iskolai előadások tartásából áll, de segítséget adnak a munkakeresésben, a szociális ügyintézésben is. A rendezvényükön a családterápia volt a fókuszban, végig arról beszéltek, hogy milyen meghatározó szerepe van a családi háttérnek, a szülő-gyerek viszonynak, a családtagok közötti érzelmi viszonyoknak és a kommunikációnak.

Többen is ültek az asztal mögött, akik a civil ellátórendszer munkatársai, és egyöntetű volt a félelem, hogy ha tovább szűkíti az állam a forrásokat, akkor hamarosan fokozottan jelentkeznek majd a kábítószerekkel kapcsolatos társadalmi és egészségügyi problémák. Például, ha nem lesz lehetőség ingyenes és anonim tűcserére, akkor szembe kell majd nézni a Hepatitis C és a HIV vírus robbanásszerű terjedésével.

- Nincs gyógyulás - mondja Norbi. Csak következetesség és teljes absztinencia. És „felső erő” kell. Hit, nem vallás.

12 lépéses programon vesznek részt. Önismeret, csoportterápia. A tizenkettedik lépés az, hogy el kell mondani mindenkinek, hogy esett bele, hogy jött ki belőle. Ezt nagyon hitelesen és felkavaróan művelik, nagyon sok fiatalnak hallani kellene. És nagyon sok ilyen civil szervezet kellene, komoly állami támogatással.

Szilágyi László

* A fórumon résztvevők nevét megváltoztattam.