Szomorú vasárnap…

  • Beküldve: 2012. július 03.

Idén vasárnapra esett az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napja, de ez legyen a legnagyobb baj. Mit hozott az idei Semmelweis Nap? Bezáró osztályokat, szétzavart kollektívákat, funkciójától megfosztott kórházakat, hátrányos munkajogi szabályokat, megalázó béremelést. És <a href="http://nol.hu/belfold/loszamlalas_lesz_az_egeszsegugyben" target="_blank">lószámlálást</a>. Ez utóbbit különösen köszönik az érintettek.

Azt írja az egyik dolgozó, hogy „a kórházban pénteken a Semmelweis-napi ünnepségen, ahol az egészségügyi dolgozók munkáját szokás méltatni, megköszönni, az önkormányzat részéről senki, sem polgármesterünk, sem a kolléga alpolgármester nem jelent meg. Vajon miért? Esetleg nem mertek a dolgozók szemébe nézni és végre elmondani az igazságot?”

Még sohasem volt ilyen rossz a hangulat az egészségügyben, pedig most jön majd a béremelés… „Bruttó 10 ezer forintot fogok kapni visszamenőleg, miután 22 évet dolgoztam egy pszichiátriai osztályon, diplomával.” – írja egy nővér. A biztonsági őr is többet keres, mint a diplomás nővér, mégis a nővérnek kell megkeresni az elkódorgott demenciás beteget.

A háziorvosok teljesen kimaradtak a béremelésből, pedig az lenne a legfontosabb, hogy minden körzetben legyen orvos, és legyen végre értéke a praxisoknak. Tavaly naponta elment három orvos, és a fiatalok majdnem fele el sem kezdi a szakorvos-képzést. Ez a béremelés nem fogja megállítani az elvándorlást az egészségügyből, ha nem követik egyéb lépések.

Nagy múltú osztályok zártak be a Semmelweis Napon. Ezt direkt időzítették így? Bejegyzés a facebook-on: „azért az már figyelemreméltó, hogy a helyi újságban még mindig vezércikkben próbálják sulykolni a nép fejébe ez a "kistérségimintaprojektleszakórház" című maszlagot... Értsék már meg!!! N E M A K A R U N K M I N T A P R O J E K T E T !!! KÓRHÁZAT AKARUNK!!!!! Szívszaggató videókat lehet látni a neten, hogyan búcsúzkodnak a szélnek eresztett kollektívák.

Komáromban reumatológiai osztályt szerveznek a semmiből, és azt mondták az embereknek, hogy majd lajtóskocsival hozzák a vizet a termálfürdőből… Miért kell hergelni az embereket?

Több helyen nem lehetett egyértelműen tudni, mi lesz a dolgozókkal. Az utolsó pillanatig bizonytalanságban tartották őket. Aki eddig szülészeten dolgozott, most próbáljon szerencsét egy mozgásszervi rehabilitációs osztályon? Vagy menjen el dolgozni egy másik városba? Ilyen munkateher mellett még ingázzon is? Többet utazzon, kevesebb bérért?!

És 62 évesen menjen nyugdíjba a közalkalmazott orvos vagy nővér? Ezzel lefejezik az állományt, pont a legtapasztaltabbaktól kell megválni Matolcsy ötlete szerint. Így is nagy az orvoshiány!

És mivel leszünk előrébb, ha a főigazgató engedélyezi <a href="http://nol.hu/belfold/a_semmelweis_egyetemen_is_engedelyeztek_a_halapenzt" target="_blank">a hálapénz elfogadását</a>? Igazgatói engedéllyel lehet ezután plusz pénzhez jutni? Alig van már bélelt boríték, csak egyes szakmákban, az egészségügyi dolgozók többsége soha nem találkozik vele.

Új speciális munkajogi szabályozások léptek életbe a Semmelweis Napon. Megszűnnek pótlékok, még kevesebb lesz a sokat ügyelő nővérek jövedelme. A legnagyobb terhelés az egészségügyi dolgozókon van, „önként vállalt többletmunkát” várunk el tőlük, de megfizetni nem nagyon akarjuk őket.

Megint egy vélemény: „Azért megy el a szakdolgozó az osztályról, mert bár a hivatását szereti, de egy kritikus betegtömeg felett az eü-ben dolgozni önsorsrontás. Nagy a túlterheltség, nincs elég pihent, tanult, türelmes ellátó. Mindennapos emiatt az elégedetlenség.”

Másod-, harmadállásban dolgoznak sokan, a kimerültség, a kiábrándultság, a kiégés egyre inkább jellemző. Tanulmányok sora szól arról, hogy stressz, álmatlanság, depresszió gyötri a gyógyítókat. Egyre kevesebben, egyre demoralizáltabban dolgoznak, hogyan lehet elvárni tőlük, hogy gyógyítsanak?

„Megmentjük az egészségügyet!” - ezt ígérték a kampányban, és a kamarák, a szakszervezetek, az érdekcsoportok ezt szívesen elhitték. És a kiábrándultságuk most óriási.

Hihetetlenül rosszak a népegészségügyi mutatók Magyarországon, de szinte már kevesebb az állami egészségügyi ráfordítás, mint egyes fejlődő országokban. Az egészségügy stratégiai ágazat, mert beteg emberekből nem lesz jó munkaerő, beteg társadalom nem tud fejlődni és deprimált gyógyítók nem tudnak gyógyítani!

Még sohasem volt ilyen rossz a hangulat az egészségügyben, mint 2012-ben a Semmelweis Napon. És ennek felelősségét nem lehet a zelmúltnyolcévre kenni!

Szilágyi László